Paus roept joden en christenen op dialoog voort te zetten

Joodse-christelijke dialoog doet beide partijen groeien in wederzijdse kennis, begrip, respect en vriendschap, onderstreept paus Franciscus.
12/12/2022 - 16:25
Paus met leden van de ‘Amitié Judéo-Chrétienne de France’
Paus met leden van de ‘Amitié Judéo-Chrétienne de France’ ©Vatican Media

Paus Franciscus heeft tijdens een ontmoeting met leden van de Amitié Judéo-Chrétienne de France erop aangedrongen de joods-christelijke dialoog, ondanks de last van een pijnlijke geschiedenis, de wederzijdse vooroordelen en andere moeilijkheden daadwerkelijk voort te zetten. Hij bracht ook hulde aan de inspanningen van de Franse joods-christelijke vriendschapsvereniging voor het ontwikkelen van gemeenschappelijke initiatieven.  

De paus veroordeelde het toenemende antisemitisme in Frankrijk en elders in Europa. Hij herinnerde aan een van de oprichters van de vriendschapsvereniging Jules Isaac. Die speelde een leidende rol in de toenadering tussen joden en christenen na de tragedie van de Tweede Wereldoorlog. Hij huldigde Isaac ook als een groot voorstander van de conciliaire verklaring Nostra Aetate, die de basis legde voor de nieuwe relaties tussen het jodendom en het christenendom, die ook vandaag nog actueel blijft. 

Bron: VIS