Paus: ‘Wapens maken nooit vrede, wel open armen en harten’

In zijn paasboodschap 'Urbi et Orbi' roept de paus concreet op tot een gevangenenruil tussen Oekraïne en Rusland en tot humanitaire hulp voor Gaza.
01/04/2024 - 15:24
Urbi et Orbi van paus Franciscus op 31 maart 2024
Urbi et Orbi van paus Franciscus op 31 maart 2024 ©Vatican Media/Dicastery for Communication

De paasboodschap 'Urbi et Orbi' – aan de stad (Rome) en de wereld – wordt algemeen gezien als de belangrijkste toespraak van de paus over de toestand van de wereld. 

Hij herinnerde zijn publiek van 100.000 mensen in Rome en 1 miljard mensen wereldwijd eraan dat vrede mogelijk is omdat Jezus opgestaan is uit de dood. 'Een nieuwe weg leidt ons door het lege graf.'

'Niemand van ons kon die weg openen, maar God alleen: de weg van leven te midden van de dood, de weg van vrede te midden van de oorlog, de weg van verzoening te midden van haat, de weg van broederlijkheid te midden van vijandigheid.'

Kijkend naar de vele conflicten in de wereld, herhaalt Franciscus zijn boodschap: 'Oorlog is altijd absurd, oorlog is altijd een nederlaag.' Het zijn vooral de ogen van de kinderen die ons vragen: 'Waarom? Waarom al die doden? Waarom al deze vernietiging?' Hij roept de wereld op om 'niet te buigen voor de logica van wapens en van herbewapening'. 

'Vrede wordt niet gemaakt met wapens, maar met open armen en harten.'

De paus noemt verschillende conflicten bij naam en enkele mogelijke wegen naar vrede. 

Voor de oorlog in Oekraïne roept hij op tot een 'algemene uitwisseling van gevangenen tussen Rusland en Oekraïne: allemaal in het belang van allen.' Een opmerkelijk nieuw voorstel. Al zal dat in Oekraïne misschien overstemd worden door het nieuwe pleidooi van de paus tegen herbewapening. Dat komt net op het moment dat de Oekraïense president Zelenski de VS ertoe probeert te bewegen om over de brug te komen met 60 miljard dollar aan nieuwe militaire steun. 

Over de oorlog in Israël-Gaza doet de paus drie concrete aanbevelingen:

  • toegang van humanitaire hulp tot Gaza,
  • de onmiddellijke vrijlating van alle gijzelaars van 7 oktober,
  • een onmiddellijk staakt-het-vuren. 

Verder noemt Franciscus nog de conflicten in Syrië, Libanon, de Westelijke Balkan, Armenië en Azerbeidzjan, Haïti, de Rohingya in Myanmar, Sudan, de Sahel-regio, de Hoorn van Afrika, Congo en Mozambique.

Op de dag waarop we 'het leven vieren dat ons gegeven is in de verrijzenis van de Zoon' vraagt hij ook om solidariteit met migranten, het bestrijden van mensenhandel en meer aandacht voor kinderen die niet geboren mogen worden, die omkomen van honger of essentiële zorgen ontberen en die slachtoffer worden van misbruik en geweld. 

Volgens waarnemers is de toespraak van paus Franciscus ook interessant omwille van de hete hangijzers die niet genoemd worden, zoals de Oeigoeren in China, de gespannen toestand in de Zuid-Chinese Zee en de precaire situatie van christenen in het hindoenationalistische India. Mogelijk wil de paus daarover geen uitspraken doen om de diplomatieke inspanningen van het Vaticaan niet te verstoren. 

Ook Nicaragua wordt niet genoemd. Daar waren voor Pasen alle religieuze vieringen in openlucht verboden. De vrouw van president Ortega, vice-president Rosario Murillo, kondigde een plan aan om alle religieuze processies te vervangen door socialistische evenementen. Mogelijk bijt de paus daarover op zijn tong om geen olie op het vuur gooien die de situatie nog kan verergeren. 

Bronnen: Lees de volledige tekst van het Urbi et Orbi (Engels) - Cruxnow (Engels)