Radicale islam in opmars in Afrika
Volgens organisaties als Open Doors en International Christian Concern zijn de recente aanvallen tegen kerken, kloosters, priesters en religieuzen in Burkina Faso geen alleenstaand feit. Ook andere Afrikaanse landen, zoals recent Ghana of Kenia en veel eerder al Nigeria werden met antichristelijk geweld geconfronteerd.
Burkina Faso was tot nog niet zo lang geleden een modelland voor het interreligieuze samenleven van moslims, christenen en aanhangers van natuurgodsdiensten. Moslims volgen er een gematigde vorm van de islam, die bereid is tot dialoog en samenwerking voor het welzijn van de bevolking. Maar sinds 2015 infiltreren islamisten die terugkeren uit het Midden-Oosten en vanuit politiek instabiele buurlanden als Mali, Niger of Tsjaad in het land en zaaien er geweld en terreur. De slachtoffers, zegt Open Doors, zijn niet alleen christenen maar net zo goed gematigde moslims.
Islamisten misbruiken smeulende conflicten, zoals die tussen nomaden en boeren in Burkina Faso, om hun machtsbasis uit te bouwen. De leden van de Peulbevolking uit Burkina zijn nomaden, die hun kuddes laten grazen op gronden van plaatselijke boeren. Daardoor zijn geschillen haast onvermijdelijk. Bovendien zijn de Peul overwegend moslim, de boeren voornamelijk christenen.
De landen waar de radicale islam in opmars is, delen ook het feit dat de overheid en ordediensten er niet kunnen of willen optreden. Daders van aanvallen of brutale slachtpartijen worden zelden gevat. Volgens Bettina Tiburzy van de Duitse afdeling van Missio zal dit soort conflicten in de toekomst door de droogte en klimaatverandering nog sterker toenemen. Bovendien is een militaire coalitie in Irak en Syrië erin geslaagd om de jihadisten terug te dringen. Die islamisten slaan nu op de vlucht naar andere landen, onder meer in Afrika. Volgens de VN waren er van de 30.000 IS-strijders 6.000 afkomstig uit Afrika. Dit extremisme wordt nog versterkt door studenten die in landen als Saoedi-Arabië een opleiding volgen. Velen keren geradicaliseerd terug naar hun land.
Bron: Fides/Open Doors/ICC