Slechts 38 procent van de Britten noemt zichzelf nog christen
Het aantal Britten dat zich identificeert met het christelijke geloof is historisch laag. Sinds er ruim dertig jaar geleden voor het eerst werd bijgehouden hoeveel Britse christenen er zijn, is dit aantal nog nooit zo laag geweest.
Het Nationale Centrum voor Sociaal Onderzoek (BSA) in Groot-Brittannië heeft zijn jaarlijkse onderzoeksrapport naar sociale posities voor de 36ste keer gepubliceerd. Het gaat om een survey onder 3.879 mensen. Het rapport laat een trend zien die al langer opgaat voor de VS en het Verenigd Koninkrijk. 52 procent van de ondervraagden gaf aan bij geen enkel geloof te horen. In 1983, toen de BSA voor het eerst cijfers over de nationale religiositeit publiceerde, was dat 31 procent.
Van deze groep zijn de meeste mensen niet opgegroeid met een religie, en een kleinere groep heeft het geloof van zijn kinderjaren opgegeven. Wie zichzelf niet als gelovig ziet, beschouwt zichzelf ook almaar vaker als 'erg' of 'extreem' ongelovig, staat in het rapport te lezen.
In 1998 rekende 60 procent van de Britten zichzelf tot het christelijke geloof. In 2008 was dat nog maar de helft. En nu is het ondertussen gedaald tot 38 procent. Van de 18- tot 24-jarigen is slechts 1 procent lid van de anglicaanse Kerk. Voor de mensen die 75 jaar en ouder zijn, is dat 33 procent. Het aantal rooms-katholieke christenen nam minder snel af: van 10 tot 7 procent.
Volgens het BSA-rapport wordt Groot-Brittannië niet minder godsdienstig omdat volwassenen van hun geloof afvallen, maar omdat de plaats van ouderen die nog tot de Church of England of een andere christelijke denominatie behoren gaandeweg wordt ingenomen door jongeren die nergens bij aangesloten zijn. Het blijkt nu eenmaal een statistisch gegeven dat de meeste mensen in het Westen zelden of nooit godsdienstiger zijn dan hun ouders. Bovendien blijkt dat niet-gelovigen aantoonbaar succes hebben met de atheïstische opvoeding van hun kinderen, aangezien slechts heel zelden kinderen van niet-gelovige ouders gelovig worden.
Lees het rapport ‘Religion Identity, behaviour and belief over two decades’.
Bron: CIP