Traan op Mariabeeld in Scherpenheuvel gedenkt misbruik

Het genadebeeld van Onze-Lieve-Vrouw van Scherpenheuvel kreeg onlangs een rode traan opgespeld, een teken van medeleven met slachtoffers van misbruik.
07/02/2024 - 11:00

 

In 2022 was het 150 jaar geleden dat het genadebeeld van Onze-Lieve-Vrouw van Scherpenheuvel werd gekroond. Voor de Kroningsfeesten ontwierp Lies Wambacq toen nieuwe kroontjes voor Moeder en Kind, gemaakt van juwelen die gelovigen zelf schonken. Dezelfde kunstenares ging in september 2023 met een nieuwe opdracht aan de slag: iets wat het leed van slachtoffers van misbruik in de Kerk erkenning en troost zou kunnen bieden.

Het werd een gouden plaatje in de vorm van een traan. Daarop werd een anker aangebracht, oud christelijk symbool voor hoop, verwijzend naar een citaat van Paulus in de Bijbel: 'Hoop is als een betrouwbaar en vast anker voor onze ziel' (Brief aan de Hebreeën 6, 19). Over het anker heen kwam rode email, want het geloof van slachtoffers en overlevers is beladen met pijn, verdriet, passie.

Het kleinood werd aangebracht op de mantel die over Maria en het Kind hangt, ter hoogte van haar hart.

Pastoor Luc Van Hilst kreeg het idee om een teken van medeleven op het genadebeeld aan te brengen bij het bekijken van de docu Godvergeten. Van Hilst: ‘Scherpenheuvel is een plek waar veel mensen troost vinden, ook overlevers van misbruik. Ik besprak het idee met enkelen van hen en vervolgens ook met aartsbisschop Luc Terlinden. Ze bleken er allemaal voor te vinden. Voor mij staat deze traan symbool voor het lijden en onrecht dat misbruik met zich meebrengt, maar we verbinden het met geloof, hoop en liefde.'

Maria weent, Jezus ook. Het misbruik doet ook onrecht aan hen. Luc Van Hilst