Vandalisme tegen zaal van het Laatste Avondmaal

Een onbekende gooide stenen naar de historische ramen van het Cenakel in Jeruzalem.
19/06/2023 - 15:49
Herdenking van het Laatste Avondmaal in 2014
Herdenking van het Laatste Avondmaal in 2014 ©Vatican Media

Volgens The Jerusalem Post heeft een Israëlische jood met stenen naar de glazen ramen van de zaal van het Laatste Avondmaal (het Cenakel) gegooid. Daarbij heeft hij minstens een van de ramen vernield, voordat hij werd aangehouden. Volgens de christelijke traditie vierde Jezus op de avond voor zijn kruisiging met zijn leerlingen op deze plaats het Laatste Avondmaal.

De dader is een 30-jarige man. Hij is voorlopig opnieuw op vrije voeten, op voorwaarde dat hij de komende dertig dagen de Oude Stad van Jeruzalem niet zal betreden. Volgens enkele joodse media had hij mogelijks te veel gedronken.

Het Cenakel, de plek van het Laatste Avondmaal, is gevestigd in een gebouw waaronder zich volgens bepaalde joodse gelovigen het graf van David bevindt. Daarom is de bovenzaal al langer een bron van ergernis voor joodse nationalisten. Zo vatte een groepje extremisten in 2016 post aan de ingang van het gebouw, om te beletten dat de orthodoxe gemeenschap er het Laatste Avondmaal zou herdenken. 

In 1333 werd het vervallen heiligdom toevertrouwd aan de franciscanen. Halverwege de 16e eeuw bouwden moslims de zaal om tot een moskee. In 1948 viel de berg Sion in handen van Israël tijdens de eerste Joods-Arabische oorlog. Sindsdien wordt de site beheerd door het Israëlische Ministerie van Religie en Toerisme. Officieel is de Bovenzaal noch een kerk, noch een synagoge, noch een moskee. Gebed is er enkel in uitzonderlijke gevallen toegestaan.

Bron: Vaticannews.va