'Verdrijving is opzettelijke strategie van religieuze vervolging'
Aan de vooravond vande VN-Wereldvluchtelingendag (maandag 20 juni) presenteert Open Doors het rapport Kerk op de vlucht. In 58 van de 76 landen die onderzocht worden voor de Ranglijst Christenvervolging, worden christenen om hun geloof uit hun huis verdreven. Recente cijfers tonen de omvang van die wereldwijde ontheemding aan: wereldwijd is een recordaantal van 100 miljoen mensen op de vlucht. Volgens de internationale ngo, die campagne voert tegen de vervolging van christenen wereldwijd, is de verdrijving van christenen uit hun huizen en dorpsgemeenschappen een opzettelijk gebruikte strategie van religieuze vervolging.
Religie maakt deel uit van een complex geheel van redenen waarom mensen vluchten. Het Open Doorsrapport bestudeert de omvang en de aard van geloofsvervolging van ontheemden en vluchtelingen. Helene Fisher, onderzoeker bij de ngo, benadrukt dat het uiteenrijten van religieuze gemeenschappen deel uitmaakt van deze doelbewuste strategie. Ontheemding is niet alleen een bijproduct van vervolging, maar in veel gevallen een opzettelijk onderdeel van een bredere strategie om het christendom uit de gemeenschap of een land te verdrijven.
Vervolging en uitsluiting
De meest voorkomende drijfveer om te vluchten komt vanuit de familie. De dagelijkse druk op bekeerlingen - in sommige gevallen tot doodsbedreiging aan toe - vraagt vaak om een snel vertrek. Door uitsluiting missen deze christenen basale levensbehoeften als voedsel en onderdak, en leven ze in een fysiek onveilige omgeving. Bovendien laten christenen hun vervolging vaak niet achter zich als zij vluchten. In hun nieuwe thuis (vaak kampen voor ontheemden) kunnen zij worden afgezonderd, kan hen elementaire hulp worden geweigerd of worden ze aangevallen door andere ontheemde groepen. Dit komt vaak boven op het ernstige trauma van hun eigen ontheemding. Die problemen kunnen nog worden verergerd door een gebrek aan begrip en reactie van hulpverleners en noodhulporganisaties.
Vooral ook in landen van Azië of Afrika kiezen gewelddadige groepen en regeringsfunctionarissen sleutelfiguren zoals kerkleiders uit voor vervolging. Hun vertrek kan op zijn beurt dan weer de aanleiding vormen voor andere christelijke families om te vertrekken. De bevindingen van dit rapport vormen een belangrijke uitdaging voor iedereen die probeert hulp en bijstand te bieden aan ontheemde gemeenschappen, zegt onderzoekster Eva Brown van Open Doors. Verdrijving op basis van geloofsovertuiging komt vaker voor dan gedacht. Als noodhulporganisaties hier niet van op de hoogte zijn en het begrijpen, kunnen ze niet de hulp en bescherming bieden die ze graag zouden willen.
Lees het volledige rapport ‘Kerk op de vlucht’ van Open Doors.