Vredesprijs Aken voor strijd tegen racisme en seksisme in Nigeria
De Vredesprijs van Aken wordt vandaag zaterdag 13 november 2021 uitgereikt aan twee initiatieven in de bondsrepubliek en een derde in Nigeria. De eerste twee houden verband met de terreuraanslag in Hanau (in de Duitse deelstaat Hessen), het tweede is een interreligieus vredesproject in Nigeria. Ondanks hun eigen ontsteltenis en trauma zetten de drie groepen zich in voor vrede, bewustmaking en onderwijs, zegt de jury in haar rapport. De Vredesprijs van Aken werd in 1988 voor het eerst uitgereikt. Hij erkent individuen of groepen die ‘van onderaf’ bijdragen aan vrede en begrip.
De projecten 19 Februari Hanau Initiatief en het Ferhat Unvar Onderwijsinitiatief werden allebei opgericht door nabestaanden van de slachtoffers van de racistische en extreemrechtse aanslag in Hanau. Op 19 februari 2020 werden elf mensen gedood en raakten vijf anderen gewond tijdens een terroristische schietpartij door een extreemrechtse extremist die zich richtte op de klanten van twee shishabars in Hanau, nabij Frankfurt. Het 19 Februari Hanau-initiatief is erg kritisch voor het functioneren van de veiligheidsdiensten en de autoriteiten voor, tijdens en na het misdrijf en stelt het structurele en institutionele racisme aan de kaak. Het Ferhat Unvar Onderwijsinitiatief richt zich vooral tot scholen, maar wil ook een aanspreekpunt zijn voor kinderen en jongeren die racisme hebben meegemaakt.
De Women's Interfaith Council uit Nigeria, ook bekend als Mothers for Peace, voert al sinds 2010 campagne voor het geweldloze samenleven van christenen en moslims in de crisisregio van Kaduna. Het project werd initieel gelanceerd door een Ierse missiezuster , maar is nu volledig in handen van Nigeriaanse vrouwen. Veel van die vrouwen zagen hun eigen echtgenoten en kinderen vermoorden. Maar het christendom noch de islam steunt het vermoorden, ontmenselijken of vernederen van gelovigen, benadrukt programmaleider Amina Kazaure.
Bron: Vaticannews.va