De aantrekkingskracht van ezels
Kodiel in Merchtem verandert van thuislozenboerderij in zorgboerderij
In 2001 nemen onthaalhuis Albatros en beschut wonen De Schutting in Merchtem het initiatief om de thuislozenboerderij Kodiel op te richten. „We merkten dat de meest kwetsbare thuislozen vaak nergens meer terechtkonden”, zegt verantwoordelijke Hedwig Dom. „Hun overlevingsreflex botst soms met de structuren, waardoor ze uit die structuren worden geweerd en niet meer in aanmerking komen voor werk of vorming.”
„Vanuit die ervaring beslisten we van Kodiel een niet-directief initiatief te lanceren”, vervolgt Dom. „Dat betekent dat we de mensen tot niets verplichten. Ze moeten niet elke keer komen en mogen later toekomen of voortijdig vertrekken. Aan dat niet-directieve koppelen we het non-verbale. We doen leuke dingen en daarbij hoeft niet noodzakelijk te worden gepraat. Wie zijn hart wil luchten, kan dat, maar hoeft het niet te doen. We hebben geen intakegesprek om de drempel zo laag mogelijk te houden. Onze gasten staan bij ons bekend bij hun voornaam en de naam van hun doorverwijzer.”
„We vragen onze gasten niet om reclame voor onze werking te maken”, zegt Hedwig Dom. „De jongste tijd stellen we echter wel vast dat almaar meer mensen op aansporen van bestaande gasten de weg naar Kodiel vinden. Dat zij hun vrienden naar ons doorverwijzen, is een mooie blijk van vertrouwen en waardering.”
Kodiel is elke dinsdag en vrijdag open en krijgt dan gemiddeld acht tot elf gasten op bezoek. Op jaarbasis zijn er dat tussen 200 en 250. „De tien gasten die het vaakst aanwezig zijn, krijgen tijdens de zomervakantie voorrang bij de driedaagse trektocht die we maken met een door fjordenpaarden getrokken woonwagen”, zegt Hedwig Dom. „Onze paarden en ezels hebben overigens een uitzonderlijke aantrekkingskracht op onze gasten. Zelf een paard of een ezel kunnen berijden is voor velen van hen een doel dat ze ooit willen bereiken.”
„Door de herstructureringen in de welzijnszorg hebben onze collega’s daar minder tijd om bezig te zijn met mensen”, zegt Hedwig Dom nog. „Administratie neemt immers een steeds groter deel van de tijd in. De ondersteuning van de meest kwetsbare groepen moet er daardoor vaak aan geloven. Om die reden beslisten we recentelijk Kodiel om te vormen van thuislozenboerderij tot zorgboerderij. Voortaan staan we dus ook open voor personen met een beperking en voor mensen uit de geestelijke gezondheidszorg. (fc)
Meer info op www.kodiel.be.