Basiliek van Koekelberg viert 100 jaar art deco
Dat Brussel een eeuw later hulde brengt aan deze artistieke stroming is niet verwonderlijk. Met zijn geometrische lijnen en uitgesproken decoratieve elementen kaapte de architecturale trend er alle aandacht weg in de jaren 1920 en 1930. De artistieke stroming sloeg overal aan, of het nu ging om meubilair, decoratieve kunst of architectuur. Daardoor groeide onze hoofdstad uit tot een van de meest opmerkelijke art-decosteden in Europa.
Naar aanleiding van de honderdste verjaardag nodigen de toeristische organisaties urban.brussels, visit.brussels en de vzw Patrimoine et Culture eigenaars uit om hun art-decogebouw of site open te stellen voor het grote publiek. En dat is wat de Nationale Basiliek van het Heilig-Hart precies zal doen. Het iconische gebouw, dat door iedereen vertrouwelijk 'de basiliek van Koekelberg' wordt genoemd, staat immers op de vijfde plaats van de grootste kerken ter wereld en is tegelijk het meest integere en interessantste art-decogebouw in Europa. Het gigantische bouwwerk is gebouwd naar het ontwerp van de Gentse architect Albert Van huffel (1877-1935).
App en maquette
De vzw Vrienden van de Basiliek grijpt het kunstjaar dan ook aan om de bezoekers onder te dompelen in een sfeer van grootsheid, eenvoud en rust. De basiliek kan daarbij rekenen op een hele reeks gidsen die zich extra toeleggen op deze bijzondere kunstvorm. Voor het eerst zal er ook een toeristische app ter beschikking zijn, ontworpen door Kompaio. De app is eenvoudig te downloaden en geeft meer uitleg over de vele bezienswaardigheden, zowel aan de binnen- als aan de buitenzijden van de basiliek.
Tegelijkertijd werd er visueel materiaal opgesteld over de bouwgeschiedenis. ‘En uiteraard is er de maquette van de basiliek op schaal 1/40’ vertelt voorzitter Brigitte Grouwels. ‘Het is een voorbeeld van de hoge precisie van de maquettebouw en een kunstwerk in de volle zin van het woord. Ze is een van de zeldzame nog bewaarde maquettes van kerkgebouwen uit het Interbellum en de enige getuige van het oorspronkelijk ontwerp van architect Albert Van huffel.’ Een chocolade kopie daarvan vindt de nieuwsgierige en snoepgrage bezoeker in het nabijgelegen Belgian Chocolate Village (De Neckstraat 20).
De basiliek van Koekelberg is niet enkel een kerk; ze vervult ook een belangrijke culturele functie. Zo bevinden zich in het gebouw twee musea. In het Zwartzustersmuseum zullen vanaf april op woensdagnamiddagen of op afspraak de unieke art-deco-objecten van de Basiliek te zien zijn. En het Museum voor Moderne Religieuze Kunst, het MMRK op de derde verdieping, stelt vanaf 30 maart een jaar lang nog nooit getoonde voorbereidende schetsen tentoon van de architect voor de bouw van de Basiliek, Sketching for the Basilica. Helemaal boven blijft er natuurlijk het panorama, met een 360 graden vergezicht over Brussel.
Tot slot krijgen bezoekers, in een rustiger deel van de basiliek, een beeldoverzicht van het recente bezoek van paus Franciscus aan ons land. Op de plek waar hij sprak met leden van de Belgische kerkgemeenschap kunnen ze eveneens de speciaal voor hem ontworpen stoel bewonderen, waarop hij plaatsnam in de basiliek, in Louvain-la-Neuve en in het Koning Boudewijnstadion.