Berlaars pastoor krijgt straatnaam
Eric Thielemans overleed in oktober 2018 enkele uren na de televisiemis
Gemeenten en steden met een of meerdere straten genoemd naar een priester zijn geen zeldzaamheid in Vlaanderen. Een pastoor die anno 2023 nog een straat naar hem genoemd krijgt, is dan weer eerder zeldzaam. Zeker wanneer dat al gebeurt amper enkele jaren na zijn overlijden. Eric Thielemans valt deze eer te beurt in Berlaar.
Op 21 oktober 2018 was de Kempense gemeente in shock. Amper enkele uren nadat hij de televisiemis op de vrt was voorgegaan, overleed pastoor Eric Thielemans op 68-jarige leeftijd. In de sacristie was hij onwel geworden, waarna hij naar het Heilig Hartziekenhuis in Lier werd gevoerd, waar hij nog diezelfde dag overleed. „We hebben jarenlang onze pollekens gekust met een vitale en enthousiaste pastoor die op een moderne manier de missen deed en enorm graag gezien was”, verklaarde burgemeester Walter Horemans (CD&V) na het overlijden van Eric Thielemans.
Vier jaar na zijn overlijden is Eric Thielemans duidelijk nog niet vergeten in Berlaar. Toen er eind vorig jaar een naam moest worden gezocht voor een nieuwe straat in de gemeente kwam Pastoor Thielemansstraat als één van de twee opties naar voor in het advies van de Archiefraad van de gemeente. Het schepen- college stelde de gemeenteraad in november voor om deze naam te kiezen en werd hierin unaniem gevolgd. Leen Janssens van oppositiepartij Groen had geen bezwaar tegen de naamkeuze, maar uitte wel een bedenking: „Waar blijven de vrouwen wanneer er een straatnaam moet worden gegeven? Pastoor Thielemans zou pastoor Thielemans niet zijn geweeest zonder zuster Salvia. Misschien verdient ook zij wel een straatnaam.”
Nathan Rijnders, fractieleider van CD&V in de Berlaarse gemeenteraad, kende Eric Thielemans persoonlijk door zijn engagement in de parochie. Hij is niet verbaasd dat de keuze voor de straatnaam zo breed wordt gedragen. „Eric was niet zomaar een pastoor. Zijn deur stond voor iedereen open, kerkganger of niet. Iedereen kon bij hem terecht. Ook zijn maatschappelijk engagement, waarbij hij steeds opkwam voor de minstens, werd sterk gewaardeerd in Berlaar. Hij stond bekend als een erg goedlachs man. Hij kon mensen raken met zijn warmte, zijn vriendelijkheid en zijn positieve blik. Dat er een straat naar hem wordt genoemd, is een mooi eerbetoon voor wat hij voor de Berlaarse gemeenschap, zowel gelovigen als niet-gelovigen, heeft betekend”, besluit Nathan Rijnders. „Hij heeft zijn straat meer dan verdiend.”