Besluiten synodaal overleg in België gepubliceerd: 5 krachtlijnen
#1 Onze droom: een solidaire Kerk
We dromen van een Kerk die een verbindende rol kan spelen, die openstaat voor leven gevende kerkplekken en oog heeft voor de veranderingen in de maatschappij. Een Kerk die solidariteit en wederzijdse ondersteuning beleeft, die openstaat voor andere levensbeschouwingen. We dromen van een Kerk die inclusief is, bemoedigend, gastvrij voor iedereen, zonder onderscheid of oordeel, barmhartig en vreugdevol. Een Kerk die ons zendt in de wereld en naar mensen toegaat daar waar ze leven.
#2 Diversiteit in het priesterschap
De Katholieke Kerk zou in haar leer nog meer mogen inzetten op diversiteit. Net als in de Oosters-Katholieke Kerken, zou ook in de Rooms-Katholieke Kerk het gehuwde priesterschap mogelijk moeten worden. In groot respect voor christelijke Kerken die na diepgaand overleg de beslissing hebben genomen om het gewijde ambt voor vrouwelijke kandidaten open te stellen, vragen we verdere reflectie zodat de Katholieke Kerk in de toekomst de roeping van vrouwen tot het priesterschap kan erkennen.
De uitsluiting van bepaalde thema’s van de theologische agenda staat immers haaks op een synodale cultuur in onze Kerk.
#3 Relaties en seksualiteit niet veroordelen
Voor samenwonende koppels, homoseksuele koppels en hertrouwde uit de echt gescheiden personen wordt gevraagd dat de Kerk hun vraag naar erkenning (ritueel en sociaal) beantwoordt vanuit een interpretatie van relaties en seksualiteit die meer in overeenstemming is met het gebod van liefde.
#4 Jongeren en nieuwkomers
De verwachting van jongeren is om een eigentijdse Kerk te zijn, met aandacht voor begrijpbare liturgie waarin zij kunnen participeren. Ze verwachten dat we inzetten op (digitale) communicatie en op authentieke geloofsgetuigen die hen het christelijk verhaal leren kennen.
Er is een breed gedeeld aanvoelen dat de boodschap van de Kerk niet aansluit bij het leven van mensen in onze samenleving vandaag. Voor mensen die buiten het christelijke geloof staan, slagen we er nauwelijks in op een inspirerende manier getuigenis af te leggen van wat ons drijft. Voor wie toenadering zoekt, vallen we terug op verkondiging en catechese die niet aanstekelijk genoeg zijn en dus niet werven. Voor wie mee komt vieren, gebruiken we liturgische taal die vervreemdend werkt. We moeten werk maken van vertaling en vertolking van de Blijde Boodschap voor de concrete context van onze samenleving.
#5 Kerk is zoveel meer dan zondagsmis
Er is ook behoefte aan nieuwe plekken, buiten de parochies, om geloofservaringen op te doen en bruggen te slaan tussen verschillende wegen van innerlijkheid, om de weg van het christelijke gebed te gaan.
Lees de Nationale synthese van het synodaal overleg in de Kerk in België. (pdf)