Bidden tot 'Maria die muren sloopt'
Gebed tot Onze Lieve Vrouw die muren sloopt
Heilige Moeder Gods,
We roepen jou aan als Moeder van de Kerk,
Moeder van alle lijdende christenen.
We smeken je om door jouw tussenkomst
deze muur te doen vallen. Sloop ook de muren in ons hart
en alle muren die haat, geweld, angst en onverschilligheid zaaien
tussen mensen en volkeren.
Jij die door jouw Fiat de aloude slang vertrapte,
verzamel ons en breng ons bijeen onder je maagdelijke mantel.
Bescherm ons tegen alle kwaad
En open in ons leven voor altijd de poort van de Hoop.
Baar in ons en in deze wereld
een beschaving van Liefde die opschiet vanaf het Kruis
en de Verrijzenis van je Goddelijke Zoon Jezus Christus, onze Redder,
die leeft en heerst tot in eeuwigheid. Amen
Achtergrond
Dit gebed werd geschreven door de zusters benedictinessen van het Emmanuelklooster in Betlehem. De muur die de Israëlische regering in 2003 langs Palestijns gebied liet bouwen, sneed de toegang naar het klooster abrupt af. Gelukkig waren buren zo vriendelijk een deel van hun domein af te staan voor een nieuwe toegang. En zo maakt het klooster in feite deel uit van de muur.
Uit protest hingen de zusters een affiche op, die mettertijd vervangen werd door een heuse muurschildering van de hand van hun iconenmeester.
De schildering is een klassieke afbeelding van Maria, maar onder haar verschijnt een open poort, die zicht lijkt te geven op de olijfbomen achter de muur.
De jonge Franse zuster Bénédicte leeft al 5 vijf jaar in het klooster in Betlehem en verblijft enkele dagen bij haar Belgische medezusters in Loppem. Ze vertelt: Als joodse is Maria een aanvaardbare figuur in het jodendom. En net als christenen kennen moslims een verering voor Maria en lopen ze in en uit bij ons. Daardoor is zij echt een brugfiguur in de relaties tussen de gemeenschappen in ons land.
De schildering is dan ook geenszins politiek bedoeld, verzekert zuster Bénédicte. Telkens wanneer wij het klooster verlaten, bidden wij tot Maria die muren doet vallen, allereerst de muren in ons eigen hart.
We doen bij de schildering ons wekelijks vrijdaggebed. Zo wordt de muur een plek van gebed in plaats van haat.
Maandag 15 augustus viert de wereldkerk het feest van Onze-Lieve-Vrouw Tenhemelopneming. Ontdek de betekenis van dit feest.