De kneepjes van het vak
Phylona Mennen werkt sinds vorige maand als stafmedewerker bij IJD Jongerenpastoraal in het bisdom Hasselt
Wist u dat ze achttien jaar lang misdienaar was? Dat ze een kerstkindje is? En dat ze een protestantse moeder heeft? Met die en andere weetjes stelden de medewerkers van IJD Jongerenpastoraal in het bisdom Hasselt hun nieuwste collega, Phylona Mennen, voor. Dat deden ze in een bericht op hun Facebookpagina. Limburgse jongeren kennen Phylona Mennen als jongeren-begeleidster van de Lourdes- bedevaart van de Limburgse Diocesane Bedevaarten vzw, als misdienaar of als godsdienstleerkracht. „Alles wat ik voorheen op vrijwillige basis deed, is nu mijn baan”, zegt Phylona Mennen enthousiast.
Sinds november werkt ze halftijds voor IJD Jongerenpastoraal Hasselt. Daar neemt ze voornamelijk de begeleiding van de misdienaargroepen voor haar rekening. Jarenlang was ze zelf misdienaar in Hamont. „Ik herinner me dat onze priester in de klas kwam vragen wie er misdienaar wilde worden”, zegt Mennen. „Diezelfde avond vroeg ik mijn ouders of dat mocht. Sindsdien zit ik minstens een keer per week in de kerk.” Na enkele jaren groeide ze uit tot begeleidster. „Ik leerde de jongere misdienaars uit onze parochie de kneepjes van het vak. Later organiseerde ik activiteiten voor onze misdienaargroep, ging ik misdienaars werven en bereidde ik de vergaderingen voor.”
IJD Jongerenpastoraal zet sterk in op de begeleiding van misdienaargroepen. „Het is tegenwoordig niet zo vanzelfsprekend om misdienaar te zijn”, legt Phylona Mennen uit. „‘Wat is er nu leuk aan misdienaar zijn en aan zo vroeg opstaan op zondag?’ Dat is de meest voorkomende vraag die jonge misdienaars vaak moeten beantwoorden. Veel Limburgse misdienaars voelen zich dan ook in hun eentje staan. Bij IJD merken ze meteen dat dat niet het geval is. Bij ons kunnen ze terecht voor vormingen, een goede babbel en een hechte vriendengroep.”
Hand van de paus
In 2015 reisde Phylona Mennen met 160 Vlaamse misdienaars naar Rome. Samen met een Waalse misdienaar droeg ze als afgevaardigde van ons land de Belgische driekleur tijdens de internationale misdienaarbedevaart. „Onverwachts mochten we als afgevaardigden op audiëntie bij paus Franciscus”, zegt Phylona Mennen. „Ik weet niet meer wat ik de paus allemaal zei. Gelukkig bestaan er foto’s van onze ontmoeting. Anders zou ik niet geloven dat ik hem echt heb ontmoet en de hand schudde. Mijn herinneringen aan die middag zijn verdwenen in een zwart gat, zo zenuwachtig was ik. Ik had me ook altijd voorgenomen dat, als ik de paus zou ontmoeten, ik hem een knuffel zou geven, maar op het moment zelf durfde ik het niet.”
Naast haar halftijdse job als stafmedewerker, geeft Phylona Mennen ook godsdienst in een katholieke school in Zonhoven. „Als jeugdige leerkracht probeer ik het hoofd boven water te houden”, legt ze uit. „Aanvankelijk komt er heel wat op je af in zo’n klas. Om nog maar te zwijgen over de voorbereidingen, vergaderingen en oudercontacten. Doordat ik les geef op een katholieke school, schipper ik constant tussen diverse godsdiensten, invalshoeken en methoden. Steeds ga ik op zoek naar interessant manieren om les te geven en zoek naar voorbeelden die aansluiten bij de leefwereld van mijn leerlingen.”