Het sociale boerderijleven
Opbrengt De Warmste Week van IJD Hasselt gaat naar De Akkerboom in Peer
Tijdens de adventsperiode verkochten jongeren en medewerkers van IJD Hasselt linnen draagtassen en aanstekers voor het goede doel. In het teken van De Warmste Week van radiozender Studio Brussel zamelden enthousiaste misdienaars- en plussersgroepen geld in voor De Akkerboom, een activiteitenboerderij in Peer voor mensen met een beperking. Afgelopen zomer gingen de jongeren van IJD op ‘inleefdag’ bij De Akkerboom om het project beter te leren kennen.
De Akkerboom is een initiatief van Monique Cuypers en haar partner Thomas Pforr, Cuypers’ ouders en de vzw Open Thuis Limburg, een organisatie die personen met een beperking ondersteunt opdat ze zo zelfstandig mogelijk kunnen wonen en leven. „Ik speelde al jaren met het idee om van de oude boerderij een sociale plek te maken vóór we in 2010 startte met De Akkerboom”, zegt Monique Cuypers. De activiteitenboerderij is gelegen op het erf van haar ouders, die er nog steeds wonen. „Mijn vader had vroeger een kippenbedrijf. Nu is die grote stal een plek waar we samen met onze gasten koken en groenten inmaken.”
Op de activiteitenboerderij helpen mensen met een beperking met alle mogelijke taken, maar alles gebeurt op het ritme van de natuur. „Elk seizoen vraagt om de nodige taken”, legt Monique Cuypers uit. „In de winterperiode is dat vooral opruimen en de boerderij voorbereiden op de aankomende lente. We voorzien steeds klussen op maat van onze gasten en houden daarbij rekening met hun voorkeuren en talenten. Zo hebben we bijvoorbeeld een kruiwagen met één groot handvat in plaats van twee. Op die manier kan iemand die maar één hand kan gebruiken ook met de kruiwagen rijden.”
Vanzelfsprekend is het verzorgen van de dieren een dagelijkse [node:field_streamers:0] taak. „Onze konijnenhokken zijn aangepast aan rolstoelgebruikers, net zoals alle paden rondom de boerderij. De hokken werden gemaakt door leerlingen van het BuSO Sint-Ferdinand in Lummen. Behalve konijnen hebben we ook koeien, kippen, een paard en een hond. Al maakt die laatste veeleer deel uit van het personeel”, lacht Monique Cuypers. „Dieren en groen zijn heilzaam voor het welbevinden van onze gasten. Onze hond is voor velen dan ook een toeverlaat.”
Bezoekers aan de activiteitenboerderij zijn, behalve personen die worden begeleid door Open Thuis Limburg, ook jongeren uit het buitengewoon onderwijs en begeleidingscentra uit de buurt. „De aandoeningen zijn hoogst uiteenlopend: geestelijk zowel als lichamelijke beperkingen en psychische problemen zowel als gedragsstoornissen. Het gaat enerzijds om leerlingen en anderzijds om mensen die om welke reden dan ook geen vaste dagbesteding hebben”, legt Monique Cuyers uit. „Sommigen kunnen bijvoorbeeld wegens hun leeftijd nog niet of niet meer terecht in een beschutte werkplaats. Daarom komen ze een dag of twee per week meehelpen op de boerderij.”
„Onze gasten voelen zich hier heel nuttig. De Akkerboom is een kleinschalig project en er heerst een familiale sfeer. Mijn ouders zijn de kaap van zeventig ver voorbij en zij zijn zowat ieders oma en opa. Ook voor hen is De Akkerboom een nuttige bezigheid. Zo maakt mijn vader elke ochtend de kolenkachel aan en bakt mijn moeder wekelijks wafels voor de gasten. Zij voelen zich net zoals de mensen die hier op regelmatige basis komen gewaardeerd en ze werken actief mee. De Akkerboom zal voor zeker twintig jaar een project zijn van Open Thuis Limburg. Een win-winsituatie voor iedereen”, besluit Monique Cuypers.
Meer info over De Akkerboom en Open Thuis Limburg vindt u op www.openthuis-limburg.be.