Abdij van Averbode opent belevingscentrum Het Moment

De abdij van Averbode opent zondag 1 mei Het Moment, het nieuwe belevingscentrum. Op meer dan een manier wordt opnieuw aangeknoopt bij de traditie.
29/04/2016 - 16:05
© Abdij van Averbode

Volgens abt Jos Wouters ging aan de opening van het nieuwe belevingscentrum van de abdij van Averbode, dat vandaag werd voorgesteld, maanden voorbereiding vooraf. Wij zijn dan ook bijzonder trots. Dit belevingscentrum richt zich tot alle bezoekers. Die kunnen er vanaf zondag binnen de kloostermuren genieten van de vier Averbodeproducten: bier, kaas, brood en peperkoek. Abt Wouters: De abdijgemeenschap heeft besloten haar eeuwenoude economische activiteiten op een nieuwe en eigentijdse wijze in te vullen met een korf kwaliteitsvolle producten. De opbrengsten besteedt de abdij aan caritatieve projecten, educatieve publicaties met sociale meerwaarde en erfgoedprojecten in Averbode. Het belevingscentrum omvat een abdijcafé met huisbrouwerij, een kaasrijperij, een bakkerij en een abdijwinkel. Meerdere infodragers laten het abdijleven, de uitgeverij en de levende traditie in landbouw en voeding ontdekken.

 

© Abdij van Averbode

Oude ambachten komen opnieuw tot leven

Het unieke aan het belevingscentrum, is dat het zich binnen de muren van een abdij met een actieve norbertijnengemeenschap bevindt. Vanop het terras van het abdijcafé geniet je niet alleen van een frisse Averbode of van een van de fijne gerechten van de menukaart, maar ook van een fenomenaal zicht op de abdij. Het is een inspirerende en rustgevende omgeving, een erfgoedplaats die nu voor vele bezoekers wordt ontsloten. Bovendien worden de oude ambachten terug tot leven gewekt in de bakkerij, de kaasrijperij en de microbrouwerij. Het bier dat hier gebrouwen wordt is een lokaal abdijbier dat je alleen hier kan drinken. Het wordt niet gebotteld, maar rechtstreeks van het brouwvat getapt.

Abdijwinkel met abdijproducten

Naast een huisbrouwerij is er op de site ook een kaasrijperij en een bakkerij. Zowel het abdijbrood als de Averboodse kaas zijn te koop in de abdijwinkel, die verhuisd is naar het belevingscentrum. Ook de andere Averbodeproducten, bier, kaas, brood en peperkoek, zijn hier te koop. Daarnaast krijgen boeken en uitgaven van Uitgeverij Averbode samen met wenskaarten, streekproducten en religieuze artikelen hun plaats in de nieuwe winkel. De toerist kan er ook terecht voor toeristische informatie en voor fiets- en wandelroutes in het Hageland en het Merodegebied.

 

© Abdij van Averbode

Sociale tewerkstelling

De uitbating van Het Moment is in handen gegeven van Sense, een sociaal-economiebedrijf dat zinvolle arbeid geeft aan mensen met weinig kansen om hen te laten doorstromen naar een baan in het reguliere arbeidscircuit. Bij de start van Het Moment werden al tien mensen aangeworven. Abt Jos Wouters: In de rijke geschiedenis van de abdij was er in verschillende periodes en vormen sprake van sociale tewerkstelling. Deze waardevolle traditie wordt nu voortgezet door het partnerschap met Sense.

© Abdij van Averbode