Belgische rechtbank vraagt Europees Hof van Justitie uitspraak over schrapping uit doopregister

Hebben kerkverlaters het recht om uit het doopregister te worden geschrapt? Het Europees Hof van Justitie (EHJ) moet zich over deze vraag buigen.
12/12/2024 - 17:03

Aan de basis van de vraag van de bevoegde Belgische administratieve rechtbank ligt een geschil tussen het bisdom Gent en de Belgische gegevensbeschermingsautoriteit.

In december 2023 stelde die laatste een persoon in het gelijk die de kerk had verlaten en de toenmalige doopregistratie ongedaan wilde maken. Ze eiste dat het bisdom Gent zijn gegevens uit het doopregister zou verwijderen, met een beroep op de Europese Algemene Verordening Gegevensbescherming (GDPR). Dat het doopregister niet publiek toegankelijk is en veilig bewaard wordt, was niet voldoende voor de autoriteit. Ook niet de annotatie of toevoeging ‘deze persoon heeft de katholieke Kerk verlaten op datum van'. Evenmin kon ze zich vinden in het standpunt van de kerk dat de documentatie van de doop slechts een historisch feit is en dat ze noodzakelijk is voor religieuze doeleinden.

Dat het doopregister niet publiek toegankelijk is en veilig bewaard wordt, was niet voldoende voor de autoriteit als waarborg voor de privacy.

Het bisdom tekende beroep aan tegen de beslissing bij de bevoegde rechtbank, het Marktenhof. Dat speelt de vraag nu dus door naar het Europees hof dat verantwoordelijk is voor de interpretatie van de EU-wetgeving. Het HvJ zal nu verduidelijken hoe de individuele vrijheid van godsdienst van degenen die de kerk hebben verlaten en de collectieve vrijheid van godsdienst van religieuze gemeenschappen tegen elkaar moeten worden afgewogen en of een aantekening over het verlaten van de kerk in het doopregister een volledige verwijdering kan vervangen. De Belgische rechter kan dan beslissen op basis van de antwoorden van het EHJ.

Primeur

Het bisdom Gent reageert voorzichtig op de doorverwijzing. ‘De beslissing bevestigt dat er verschillende standpunten over de kwestie mogelijk zijn’, zegt woordvoerder van het bisdom Gent aan Katholisch.de.

Toch zou het de eerste keer zijn dat een recht op wissen uit een doopregister zou uitgesproken worden, op de beslissing van de Belgische gegevensbeschermingsautoriteit na dan. Vergelijkbare gevallen in andere landen hadden bij de plaatselijke autoriteit tot een tegenovergestelde conclusie geluid. Zo publiceerde de Ierse gegevensbeschermingsautoriteit   in september 2023 een uitgebreid besluit waarin ze dergelijke klacht tegen het aartsbisdom Dublin verwierp. Rechtbanken in Frankrijk en Slovenië hebben ook al verzoeken tot het wissen van doopgegevens afgewezen.

Bron: Katholisch.de
 

opengeslagen boek van doopregister Nieuwe Kerk in Amsterdam
Zo ziet een doopregister eruit: hier dat van de Nieuwe Kerk in Amsterdam. © Wikicommons

Nieuws

De feministische activiste Caroline De Haas is medeoprichter van de Egaé-groep die het luisteronderzoek voor Emmaüs France uitvoerde, archieffoto uit 2019

Dat is de balans na een luisteronderzoek door Egaé-groep die van Emmaüs France opdracht kreeg om het misbruik door haar stichter in kaart te brengen.

François Bayrou, op 13 december 2024 door president Emmanuel Macron benoemd tot premier van Frankrijk, archieffoto uit 2017

De nieuwe Franse premier François Bayrou lichtte maandag zijn beleidsplannen toe voor het parlement. Hoe beleeft hij zijn geloof?

Behalve aan marathons neemt pater Tobias Breer ook deel aan ultralopen over afstanden langer dan een marathon

Al 18 jaar loopt de Duitse norbertijn Tobias Breer marathons voor goede doelen. In 2024 liep hij er maar liefst 70 en zamelde daarmee 140.000 euro in.

AI-gegenereerd beeld van Ed Sheeran in comic-stijl, in een kerk met een groot kruis in de handen
Video

Christelijke producers van popmuziek gebruiken de stem van popiconen om hun boodschap de wereld in te sturen. Hoe goed zijn ze?

Joe Biden groet paus Franciscus op de G7-top in Italië in juni 2024.

Aftredend president Joe Biden kent paus hoogste burgerlijke eer toe voor zijn toewijding aan vrede, mensenrechten, zorg voor de armen en het milieu.

De Raad adviseert de bisschoppen geen liederen van Paul Schollaert meer te gebruiken, o.a. bij vieringen op tv of in liturgische kalenders.