Dokter van paus: 'We moesten kiezen of we zouden stoppen en hem laten gaan of doorzetten'

De paus verkeerde tijdens zijn verblijf in het Gemelli-ziekenhuis meerdere keren in acuut levensgevaar. Zijn hoofdarts geeft meer details.
26/03/2025 - 11:18
Dokter Sergio Alfieri beantwoordt vragen van de media tijdens een persconferentie over de gezondheid van paus Franciscus op vrijdag 21 februari 2025 in het Gemelli-ziekenhuis in Rome
Dokter Sergio Alfieri beantwoordt vragen van de media tijdens een persconferentie over de gezondheid van paus Franciscus op vrijdag 21 februari 2025 in het Gemelli-ziekenhuis in Rome © Daniel Ibañez/CNA met toestemming

We moesten kiezen of we zouden stoppen en hem zouden laten gaan, of doorzetten en alle mogelijke medicijnen en therapieën zouden proberen, waarbij we het extreem grote risico liepen andere organen te beschadigen.

Sergio Alfieri

Hoofdarts behandelingsteam paus Franciscus

Dokter Sergio Alfieri was hoofd van het medische team dat paus Franciscus behandelde tijdens zijn verblijf van 38 dagen in het Gemelli-ziekenhuis in Rome. In de Italiaanse krant Il Corriere della Sera vertelde hij dinsdag gedetailleerd hoe de artsen reageerden op de ademhalingscrisis waar de paus op 28 februari mee te maken kreeg.

Keuze op leven en dood

'We moesten kiezen of we zouden stoppen en hem zouden laten gaan, of doorzetten en alle mogelijke medicijnen en therapieën zouden proberen, waarbij we het extreem grote risico liepen andere organen te beschadigen,' zo vertelde hij in het interview.

Volgens het medische rapport van die dag, kreeg paus Franciscus een aanval van bronchospasme, een ernstige hoestbui waardoor zijn klinische toestand plotseling verslechterde, na dagen van gematigd optimisme in het Vaticaan.

Hoewel de paus nooit het bewustzijn verloor en meewerkte aan de therapeutische handelingen van de specialisten, gingen de alarmen af ​​en besloten de artsen hem niet-invasief mechanisch te beademen.

Ik zag tranen in de ogen van sommige mensen die dicht bij hem stonden.

Sergio Alfieri

Hoofdarts behandelingsteam paus Franciscus

Persoonlijke verpleger spoorde aan om alles te proberen

'Voor het eerst zag ik tranen in de ogen van mensen die dicht bij hem stonden. Mensen die, zo heb ik begrepen tijdens deze periode van ziekenhuisopname, echt van hem houden, als een vader. We wisten allemaal dat de situatie verder was verslechterd en dat er een risico was dat hij het niet zou redden,' legde Alfieri uit.

Maar ondanks het risico op onomkeerbare schade aan nieren en beenmerg door de medische behandeling die hij onderging, besloten ze in actie te komen. 'We dachten echt dat we het niet zouden redden,' zei hij.

Het was een moeilijke beslissing, vertelde Alfieri, die uiteindelijk werd gesteund door de paus zelf via zijn persoonlijke verpleger, Massimiliano Strappetti. Franciscus had alle beslissingen over zijn behandeling aan hem gedelegeerd. Het was Strappetti die zei: 'Probeer alles, laten we niet opgeven.' Volgens Alfieri dacht het hele team er zo over. 

Hij was zich er, net als wij, van bewust dat hij de nacht misschien niet zou overleven.

Sergio Alfieri

Hoofdarts behandelingsteam paus Franciscus

Bijna gestikt in braaksel

Uiteindelijk reageerde paus Franciscus goed op de behandeling. Maar daarna volgde nog een moment van intense bezorgdheid. Tijdens het eten moest de paus braken, waarbij hij de maagsappen inhaleerde. 'Dat was het tweede echt kritieke moment, want als je in deze gevallen niet snel handelt, is er een risico op een plotselinge dood, naast complicaties in de longen, die al de meest aangetaste organen waren,' vertelde Alfieri.

De arts legde uit dat paus Franciscus, ondanks de ernst van de situatie, altijd volledig op de hoogte bleef. 'Hij was zich er, net als wij, van bewust dat hij de nacht misschien niet zou overleven,' aldus de dokter. Hij voegde toe: 'We zagen dat de man leed. Maar vanaf de eerste dag vroeg hij ons om hem de waarheid te vertellen over zijn toestand.'

Volgens de arts heeft de paus het niet alleen gered door zijn uithoudingsvermogen, maar ook dankzij de gebeden van gelovigen over de hele wereld.

Bronnen: CNA (Engels)
 

Nieuws

Het lichaam van paus Franciscus werd tijdens een ceremonie op maandagavond opgebaard in een eenvoudige houten kist in zijn privékapel in de Casa Santa Marta

Zaterdag om 10 uur vindt de uitvaart van paus Franciscus plaats. Via deze livestream kun je rechtstreeks volgen. Ontdek nu al 6 bijzonderheden.

Conclaaf

Een nieuwe paus kiezen, gaat gepaard met veel rituelen, procedures en moeilijke termen. Van camerlengo tot conclaaf – hier lees je wat ze betekenen.

 Jozef De Kesel (76) en Dominique Mathieu (61)

Twee Belgische kardinalen, De Kesel en Mathieu, mogen straks in de Sixtijnse Kapel stemmen voor de opvolger van paus Franciscus. Leer ze kennen.

Duizenden gelovigen zijn in stilte en met applaus getuige van de overbrenging van het lichaam van paus Franciscus naar de Sint-Pietersbasiliek

De processie van iets meer dan een uur vond plaats op 23 april in de ochtend. Bekijk een video-impressie.

Kardinalen tijdens hun eerste algemene congregatie van 22 april 2025 in de synodehal van het Vaticaan

Dinsdagochtend verzamelden ongeveer 60 kardinalen in de synodehal voor de eerste van een reeks vergaderingen ter voorbereiding van het conclaaf.

Paus Franciscus tijdens zijn laatste publieke ontmoeting met gelovigen op het Sint-Pietersplein op 20 april 2025

'Bedankt om me naar het plein te brengen.' Dit bedankje aan zijn persoonlijke verpleger behoort tot de laatste woorden van de paus.