Don Bosco Buizingen geen parochie meer, maar niet uit Kerk gezet

Verschillende media berichten dat het aartsbisdom de Don Boscoparochie Buizingen uit de katholieke Kerk heeft gezet. Klopt niet, zegt het vicariaat.
31/05/2024 - 14:37

Zowel De Standaard als VRT pakken op 26 maart uit met de kop: 'Aartsbisdom Mechelen-Brussel zet Don Boscoparochie Buizingen uit katholieke Kerk'. 

'Deze uitspraak is niet correct', zegt het Vicariaat Vlaams-Brabant en Mechelen in een mededeling op de website. 

'De werking van Don Bosco Buizingen kan enkel niet verder functioneren als parochie,' maar als 'zelfstandige geloofsgemeenschap, krijgt ze ruimte om haar activiteiten verder te zetten, zoals andere bewegingen of organisaties in de Kerk.'

De Don Boscoparochie Buizingen is gekend voor een verregaande eigen visie op het vlak van liturgie en sacramenten. Zo wordt de eucharistie onder andere voorgegaan door vrouwelijke leken. 

Na anderhalf jaar van gesprekken besloot het aartsbisdom Mechelen-Brussel op 20 maart 'dat Don Bosco Buizingen niet langer als parochie binnen de pastorale zone Halle zal blijven bestaan. De werking Don Bosco Buizingen kan voortaan functioneren als een zelfstandige geloofsgemeenschap of organisatie.'

Het vicariaat Vlaams-Brabant & Mechelen en de ploeg van Don Bosco Buizingen gaan nu verder in gesprek over de 'praktische uitwerking van deze beslissing'. Het vicariaat hoopt dat er 'nieuwe kansen tot samenwerking kunnen ontstaan'. 

Bronnen: Vicariaat Vlaams-Brabant en Mechelen - VRT - De Standaard