Illegale adoptie: bisschoppen roepen op ook slachtoffers van binnenlandse adoptie niet te vergeten

Bisschoppen roepen op historisch onderzoek naar illegale adopties uit te breiden naar binnenlandse en samen te werken met Vlaams Centrum voor Adoptie.
17/03/2025 - 17:17

Lees het persbericht van de Vlaamse bisschoppen.

De Kamer nam op 13 maart 2025 een resolutie aan waarin ze vraagt een globaal historisch onderzoek te voeren naar alle illegale adopties, ongeacht het land van oorsprong, en dat voor de periode 1960-2005. Hiertoe wordt een werkgroep opgericht die is samengesteld uit experten en vertegenwoordigers van verschillende overheidsdiensten. De resolutie voorziet tevens in een aantal concrete herstelmaatregelen voor slachtoffers, waarbij ook pistes voor gratis psychologische bijstand onderzocht worden.

Het zijn belangrijke stappen met het oog op waarheidsvinding en ondersteuning van slachtoffers van illegale interlandelijke adopties.

De Vlaamse bisschoppen zijn ook begaan met de problematiek van binnenlandse (gedwongen) adopties en sous-X bevallingen. Ze hebben sinds 2015 katholieke instellingen die hierbij betrokken waren, geholpen om hun archieven over te dragen aan het Vlaams Centrum voor Adoptie en werken verder met hen samen. De bisschoppen hebben toen ook hun excuses uitgesproken tegenover al wie onder (de gevolgen van) deze praktijken geleden hebben of nog lijden.

Slachtoffers binnenlandse adoptie niet vergeten

Naar aanleiding van hun resolutie roepen de bisschoppen de Kamerleden op ook de slachtoffers van binnenlandse adoptie niet te vergeten.

De bisschoppen blijven voorstander van een wetenschappelijk onderzoek naar de sociaalhistorische context van binnenlandse adopties, zoals ze reeds op 15 januari 2015 suggereerden aan het Vlaams Parlement. Minister Hilde Crevits, toen bevoegd voor Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, gaf op 16 april 2024 in het Vlaams Parlement aan dat zij een budget voorzien had zodat het Vlaams Centrum voor Adoptie een vooronderzoek kon opstarten.

De bisschoppen roepen de federale volksvertegenwoordigers dan ook op samen te werken met de deelstaten en de krachten te bundelen.

 

Nieuws

Eigen kijk

Erik De Smet trok voor een laatste groet aan de paus naar de Sint-Pietersbasiliek. Lang aanschuiven, maar intussen kan je wel een praatje slaan.

Geneviève Jeanningros bij de kist van paus Franciscus.
Video

Terwijl medewerkers de lange stoet vlot proberen te verwerken, laten ze de zuster – in tranen – ongemoeid. Ze had een heel speciale band met de paus.

Na uren aanschuiven, kunnen veel mensen het niet laten om foto's – en zelfs selfies – te nemen bij de kist met het lichaam van paus Franciscus

Ontdek alles over de lange wachtrijen, de herdenking in Koekelberg, het graf van paus Franciscus en waarom er ophef is over selfies.

Fotoreportage

In de Basiliek van Koekelberg was er donderdagavond een herdenkingsviering voor paus Franciscus. Bekijk de foto's.

Grafsteen van paus Franciscus in de basiliek van Santa Maria Maggiore in Rome

De tombe is uiterst eenvoudig en bevindt zich in de Basiliek Santa Maria Maggiore, de kerk waar de paus graag kwam en vaak ging bidden.

'Fly high pope Francis', met beelden van een treurende Bieber en een opgebaarde paus, wordt op internet druk gedeeld, maar er is meer aan de hand.