Parochie in Zonhoven plaatst heiligenbeeld van Carlo Acutis

In de Sint-Quintinuskerk in Zonhoven zijn nieuwe beelden geplaatst van de Limburgse heilige Amandina en de jongste Italiaanse zalige Carlo Acutis.
11/08/2021 - 18:22

Sinds gisteren staat er in de Sint-Quintinuskerk in Zonhoven een beeld van Carlo Acutis, die in 2020 zalig werd verklaard. De Italiaanse jongen overleed op 12 oktober 2006 op 15 jarige leeftijd aan een vorm van leukemie. Hij was heel gelovig en ging dagelijks naar de mis. Hij zette zich ook in voor kansarme kinderen en bejaarden en wist via internet veel mensen met zijn geloofsgetuigenis te raken. Tegelijk werd er in de kerk ook een beeld van heilige Amandina (1872 - 1900), geboren als Maria-Pauline Jeuris, geplaatst. Zij is een plaatselijke heilige, die in de negentiende eeuw in het gehucht Schakkebroek (Herk-de-Stad) is geboren. Nadat zij tijdens de Bokseropstand had geweigerd om te vetrekken werd zij met andere christenen terechtgesteld.

Amandina werd op 1 oktober 2000 als eerste heilige van het bisdom Limburg heilig verklaard.

Pastoor Wim Simons: “De beelden komen er omdat wij in de Sint-Quintinuskerk twee nieuwe altaren hebben geplaatst. Wij hadden een wedstrijd uitgeschreven met de vraag welke beelden wij bij deze altaren zouden plaatsen. Er werd voor Carlo gekozen omdat hij een jongere is en omdat onze vieringen tijdens deze coronatijd live worden gestreamd. De jongen uit Milaan heeft het geloof ook zelf via intetnet verkondigd. Hij was een jonge tiener die in jeansbroek en sportschoenen rondliep, maar die zich tegelijkertijd volop inzette voor de kerk. Hij kan andere jongeren inspireren.”

“Voor het andere altaar viel de keuze op Maria Amandina, die in 2000 als laatste Limburgse heilig is verklaard. Dit maakt ook duidelijk dat wij als parochie een missionaire weg willen gaan. Zij was slechts 26 toen zij in China tijdens de Boksersopstand werd onthoofd. De keuze en de plaatsing van beide beelden maakt duidelijk dat heiligheid ook voor jongeren vandaag binnen hun bereik ligt.”

(vervolg na de twee foto's)

Het beeld van Carlo Acutis van Simon Desimpelaere
Het beeld van Carlo Acutis van Simon Desimpelaere ©Sint-Quintinusparochie Zonhoven

Pastoor Wim Simons: “De beelden zijn ontworpen door de Mechelse kunstenaar Simon Desimpelaere, aan de hand van foto’s van beiden. Wij hebben de beelden door een bedrijf uit Mechelen in 3D laten printen. Carlo Acutis staat afgebeeld met een monstrans, een rugzak en een witte broek, terwijl hij aan zijn heup een rozenkrans draagt en onder zijn arm een laptop.

“Dankzij bisschop Hoogmartens van Hasselt hebben wij een relikwie gekregen uit Italië van Carlo, die een plaats krijgt in het altaar. Onze parochie heeft ook van de heilige Amandina een relikwie bekomen, uit haar geboortedorp Schakkebroek. De twee nieuwe altaren met de beelden en relikwieën worden met Allerheiligen officieel ingewijd.”