Paus zal eind september in Brussel Ana de Jesús zalig verklaren

De Spaanse karmelietes was metgezel van Teresa van Avila en Johannes van het Kruis. Ze stichtte in Brussel het eerste karmelklooster in onze regio.
23/05/2024 - 14:41
Ana de Jesús
Ana de Jesús ©CC Biblioteca virtual Miguel de Cervantes via Wikimedia Commons

De zaligverklaring zal plaatsvinden tijdens de afsluitende viering van het pausbezoek aan België op zondag 29 september. Dat meldt Nederlands Dagblad

Ana de Jesús (1545-1621) was een Spaanse karmelietes, auteur, mystica en stichtster. Ze was een steunpilaar voor Teresa van Avila en vriendin van Johannes van het Kruis. Die laatste schreef op haar verzoek een commentaar bij zijn gedicht 'Geestelijk Hooglied'. Ook verzamelde ze de geschriften van Teresa na haar dood en liet die uitgeven. 

Na stichtingen in Spanje en Frankrijk werd Ana de Jesús door de aartshertogen Albrecht en Isabella schriftelijk uitgenodigd naar Vlaanderen om een karmelklooster te stichten in Brussel. Later volgden er vanuit Brussel nog andere stichtingen in Leuven, Bergen, Mechelen, Gent en Antwerpen. 

Ze zette zich ook in voor de verspreiding van de geschriften van Teresa van Avila die al in 1607 in het Nederlands werden vertaald, nog voor de Latijnse vertaling. Ana bleef priores in Brussel tot aan haar dood in 1621.

Op 28 november 2019 verklaarde paus Franciscus haar 'eerbiedwaardig'. 

Het is volgens Nederlands Dagblad uitzonderlijk dat een paus zelf de zaligverklaring doet. In 2005 bepaalde Benedictus XVI dat zaligverklaringen in lokale kerken door een pauselijk gezant gedaan worden en niet meer in Rome.

Bronnen: ND - Wikipedia - Karmel Vlaanderen