Paus erkent tweede wonder: wordt Carlo Acutis (15) de eerste heilige van deze eeuw?

Paus Franciscus heeft een tweede wonder erkend dat wordt toegeschreven aan de voorspraak van de zalige Carlo Acutis, die op 15-jarige leeftijd stierf.
23/05/2024 - 15:05

De erkenning van het tweede wonder dat aan de tussenkomst van Acutis wordt toegeschreven, maakt het mogelijk dat Acutis heilig verklaard kan worden tijdens het jubileumjaar 2025 van de Katholieke Kerk. 

Carlo Acutis (1991-2006) was een in Engeland geboren Italiaanse jongen. Hij stond bekend om zijn vrolijkheid, computervaardigheden en diepe toewijding aan de eucharistie. Op 15-jarige overleed hij aan de gevolgen van acute leukemie. Hij werd zaligverklaard in 2020.

In een decreet van 23 mei keurde paus Franciscus de wonderbaarlijke genezing goed van een 21-jarig meisje uit Costa Rica genaamd Valeria Valverde, die bijna dood was nadat ze haar hoofd ernstig had verwond bij een fietsongeluk tijdens haar studie in Firenze in 2022. 

In februari 2020 erkende de paus al een eerste wonder, waardoor de zaligverklaring van Acutis mogelijk werd. In Brazilië genas toen een kind van een pancreasafwijking nadat zijn moeder een noveen had gebeden waarin ze om de voorspraak van Acutis vroeg. Na onderzoek bevestigt paus Franciscus de authenticiteit van het wonder.

Carlo Acutis

Het beeld van Carlo Acutis van Simon Desimpelaere

In de Sint-Quintinuskerk in Zonhoven zijn nieuwe beelden geplaatst van de Limburgse heilige Amandina en de jongste Italiaanse zalige Carlo Acutis.

Carlo Acutis rond de leeftijd van 6 jaar.

De zaligverklaring van de amper 15 geworden Carlo Acutis, die op zijn verzoek in Assisi werd begraven, was live op internet te volgen.