Post-truth-tijd heeft wijze en dienende leiders nodig, zegt aartsbisschop Terlinden

Hij zei dat tijdens de Te Deum-viering naar aanleiding van Koningsdag in de Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal van Brussel. Bekijk de foto's.
15/11/2024 - 14:37

Koningsdag wordt elk jaar gevierd op 15 november. Vroeger heette het Dag van de Dynastie. In 1866 werd 15 november gelozen als feestdag omdat dan ook de heiligen Leopold de Goede (Leopold III van Oostenrijk, 1073-1136) en Albertus de Grote (bisschop en kerkleraar, 1206-1280) gevierd worden. Ook al heten niet al onze koningen Leopold of Albert. 

Net als op de nationale feestdag, wordt op Koningsdag een Te Deum-viering gehouden in de Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal van Brussel in het bijzijn van koninklijke hoogheden. Dit jaar waren Koning Albert II, Prinses Astrid, Prins Lorenz en Prins Laurent aanwezig. Ook in andere kerken vinden vaak Te Deum-vieringen plaats.

Het Te Deum is een eeuwenoud lof- en dankgebed waarmee in België op de nationale feestdag en op Koningsdag wordt gebeden voor het welzijn van ons land, voor hen die er wonen en die er verantwoordelijkheid dragen. Ontdek de Latijnse en Nederlandse tekst.

Wijsheid is antwoord op post-truth-tijd

In zijn homilie waarschuwde aartsbisschop Luc Terlinden dat de tijd van post-truth en fake news 'onze democratische waarden van rechtvaardigheid, solidariteit, zorgzaamheid en vrijheid' bedreigt. Hameren op objectieve feiten is volgens de kerkleider onvoldoende als antwoord, omdat fake news appelleert aan onze emoties. Wat we nodig hebben om deze dreiging het hoofd te bieden, is wijsheid, argumenteert Terlinden, 'want wijsheid verenigt zowel rede als emotie, hoofd en hart'. 

Rationele feiten en statistieken maken ons niet gevoelig voor de pijn van de 'slachtoffers van onrecht en misbruik' en 'de roep van onschuldigen onder de bommen in het Midden-Oosten, in Oekraïne, in het oosten van Congo en elders in de wereld'. 'We moeten hun gezicht zien, hun stem horen en geraakt worden door hun verhaal.'

Wijsheid helpt ons 'om de mensen en realiteiten om ons heen met welwillendheid en respect te zien, vooral de kleinsten en de zwaksten'. Wijsheid vergt geen bovenmenselijke inspanning, zo stelde Terlinden gerust. 

Bovendien vereist wijsheid geen enorme inspanningen, maar laat zij zich vinden door wie haar zoekt. Want zij is geplaatst door Degene die haar heeft geschapen en zij leidt wie zich onder haar leiding stelt.

Luc Terlinden

Aartsbisschop van Mechelen-Brussel

'Wijsheid vraagt bovenal om nederigheid en dienstbaarheid,' onderstreepte de aartsbisschop en dat mag een wijze les zijn voor de politieke leiders van deze post-truth-tijd. Wijze leiders overheersen niet en verdraaien de realiteit niet om er zelf voordeel uit te halen. 

'Ons land en onze wereld' kunnen zo'n 'wijze en welwillende dienaren' goed gebruiken, besloot de aartsbisschop, en hij vroeg te bidden dat ze 'waarheid brengen waar onwaarheid heerst, vergeving waar er misstappen zijn begaan, eenheid waar er verdeeldheid is, hoop waar er wanhoop is, en liefde waar er haat is'.

Bronnen: Aartsbisdom - ICL - Monarchie 
 

Nieuws

De feministische activiste Caroline De Haas is medeoprichter van de Egaé-groep die het luisteronderzoek voor Emmaüs France uitvoerde, archieffoto uit 2019

Dat is de balans na een luisteronderzoek door Egaé-groep die van Emmaüs France opdracht kreeg om het misbruik door haar stichter in kaart te brengen.

François Bayrou, op 13 december 2024 door president Emmanuel Macron benoemd tot premier van Frankrijk, archieffoto uit 2017

De nieuwe Franse premier François Bayrou lichtte maandag zijn beleidsplannen toe voor het parlement. Hoe beleeft hij zijn geloof?

Behalve aan marathons neemt pater Tobias Breer ook deel aan ultralopen over afstanden langer dan een marathon

Al 18 jaar loopt de Duitse norbertijn Tobias Breer marathons voor goede doelen. In 2024 liep hij er maar liefst 70 en zamelde daarmee 140.000 euro in.

AI-gegenereerd beeld van Ed Sheeran in comic-stijl, in een kerk met een groot kruis in de handen
Video

Christelijke producers van popmuziek gebruiken de stem van popiconen om hun boodschap de wereld in te sturen. Hoe goed zijn ze?

Joe Biden groet paus Franciscus op de G7-top in Italië in juni 2024.

Aftredend president Joe Biden kent paus hoogste burgerlijke eer toe voor zijn toewijding aan vrede, mensenrechten, zorg voor de armen en het milieu.

De Raad adviseert de bisschoppen geen liederen van Paul Schollaert meer te gebruiken, o.a. bij vieringen op tv of in liturgische kalenders.