Vaticaan benoemt decaan Bénédicte Lemmelijn in Raad voor Kerkelijke Universiteiten

Als decaan van de faculteit Theologie en Religiewetenschappen had Lemmelijn in september nog de eer paus Franciscus te ontvangen aan de KU Leuven.
25/03/2025 - 09:46

Het Vaticaan maakte de benoeming van Bénédicte Lemmelijn als lid van de Wetenschappelijke Raad voor Kerkelijke Universiteiten van de Heilige Stoel (AVEPRO) vrijdag bekend. Deze raad heeft tot doel om de kwaliteit van het onderwijs aan katholieke universiteiten te bewaken en te bevorderen. Lemmelijn was al geruime tijd als uitgenodigd lid informeel betrokken. Na het aflopen van het mandaat (tweemaal 5 jaar) van enkele leden werd de Leuvense decaan samen met drie andere nieuwe leden benoemd.

Vanuit deze raad worden visitaties gehouden naar kerkelijke of katholieke universiteiten in de hele wereld. Of ze aan de KU Leuven ooit zo'n visitatie heeft meegemaakt? 'Nee, de kwaliteitscontrole gebeurt vooral bij instellingen die onder het pauselijk gezag vallen en niet door een andere overheid gecontroleerd worden', legt Lemmelijn uit.

Bijbelcommissie

Eind 2020 werd Bénédicte Lemmelijn, die van opleiding Bijbelwetenschapper is, ook al lid van de pauselijke Bijbelcommissie. Deze commissie werd opgericht om het pauselijke leergezag te ondersteunen, de Bijbelstudie te bevorderen, met nieuwe inzichten te confronteren en de kwaliteit ervan te garanderen. De commissie bestaat uit een twintigtal theologen en exegeten, die telkens een week per jaar samenkomen. Ze valt onder het Dicasterie voor de Geloofsleer en heeft daar een adviserende rol. Een mandaat in deze commissie duurt vijf jaar en wordt meestal nog een keer verlengd.

Bénédicte Lemmelijn schudt de hand van paus Franciscus.
Decaan Bénédicte Lemmelijn geeft een boek van 24 theologen aan paus Franciscus. © LW

Bescheiden en toegankelijk

We kennen Bénédicte Lemmelijn ook als auteur van toegankelijke boeken over geloof in het dagelijkse leven, zoals Mijn geloof als wetenschapper? Een broos en eerlijk antwoord (Otheo, 2017), datoverigens al in het Russisch, Frans en Engels werd vertaald. De decaan blijft ook nu bescheiden en gefocust op de taak.

 

Nieuws

Paus Franciscus was op de avond van Goede Vrijdag niet aanwezig in het Colosseum, kardinaal Reina las de meditaties bij de kruisweg.

'Geen enkel slachtoffer ondervond nadeel van de procedureslag', zei Fernand Keuleneer aan de parlementaire onderzoekscommissie naar Operatie Kelk.

Het korte bezoek van dertig minuten aan een gevangenis voedt de hoop dat de paus ook op paaszondag erbij zal zijn. ‘Zoals ik kan’, zei hij zelf.

Paus Franciscus groet de aanwezigen in de Sint-Pietersbasiliek op donderdag 10 april 2025.

De paus verraste iedereen door in de Sint-Pietersbasiliek te gaan bidden, in gewone kledij. ‘Krachtiger dan duizend preken vanaf een gouden kansel.’

Prins Emmanuel, koning Filip, koningin Mathilde, prinses Eleonore en prins Gabriel hebben hun bedevaart hiermee voltooid.

De voorbije jaren legde de familie telkens een stukje van de route af. Dit jaar kwamen ze aan.

Antoni Gaudí

Antoni Gaudí (1852-1926) werd door het Vaticaan deze week ‘eerbiedwaardig’ verklaard. Zijn bijnaam luidde 'Gods architect'. Niet onterecht.