Woelig Water: een project omtrent zeezegeningen

Op 3 mei werd het project Woelig Water gelanceerd rond zeezegeningen en vissermissen aan de Vlaamse kust om deze initiatieven te promoten.
06/05/2016 - 08:14
Het Woelig Water-team © Bisdom Brugge

Zowel de zeezegeningen als de vissersmissen zijn onlosmakelijk verbonden met de visserij, zegt Emmie Segers van het Landelijk Expertisecentrum voor Cultuur van Alledag (LECA). Als visser je brood verdienen is nooit makkelijk geweest. Bovendien moeten vissers op ieder moment rekening houden met de zee. Bij zwaar weer zijn in de loop der eeuwen geregeld schepen vergaan en tal van vissers lieten het leven op zee. Zo'n onheil deed vissers op zoek gaan naar steun en vaak vonden ze die in hun geloof. Lokale pastoors werd gevraagd de zee te zegenen. Tegelijk bleven ze de overleden vissers in gedachten houden. Rond die kern van volksdevotie groeiden volwaardige vieringen.

Geen zeewijding maar zeezegening

We spreken niet van zeewijdingen maar van zeezegeningen. Mensen vragen de zegening van hun woning, dier of wagen. Pelgrims vragen een zegen over zichzelf. Ook kun je Gods zegen over de zee vragen, zegt Peter Rossel namens de diocesane commissie Pastoraal in Toerisme. Het meest ingetogen moment van elke zeezegening blijft dat ogenblik waarop de vissers hun maten gedenken die op zee hun leven verloren.

Vandaag richt de zeezegening zich niet alleen op de vissers, maar op allen die in de havens en het toerisme werkzaam zijn en op al wie geniet van het water en de kust. De zeezegening, die voor de vakantieganger en de horeca het begin van het zomerseizoen aanduidt, biedt pastorale kansen. Het is een uitstekende gelegenheid om de arbeid en de ontspanning, de gastvrijheid en de dienstbaarheid, de eerbied voor en het genieten van de natuur te belichten, zegt Doenja Van Belleghem die in het bisdom Brugge werkt rond religieus erfgoed. Zo laat de kerkgemeenschap zien dat ze meeleeft met alle aspecten van het leven, zowel de rouw als de vreugde om de goede gaven van de natuur.

Seizoen van de zeezegeningen en vissermissen start zondag

Verscheidene vieringen zijn intussen gekoppeld aan andere feestelijke gebeurtenissen in diverse badplaatsen zoals de Garnaalfeesten in Oostduinkerke, Oostende voor Anker, het Visweekend in Westende en Santé aan zee in Nieuwpoort. De eerste zeezegening van dit jaar heeft zondag 8 mei in Nieuwpoort Bad plaats. De reeks eindigt op maandag 15 augustus in Knokke-Heist. Tussendoor zijn er zeezegeningen in Wenduine, Oostende, Westende, De Panne, Zeebrugge, Oostduinkerke, Bredene en Blankenberge. Daar en ook elders zijn er vissersmissen.

Gratis exemplaren van Woelig Water zijn beschikbaar in de kantoren van de toeristische diensten aan de kust en in de diocesane centra van het bisdom Brugge.

Bron: Bisdom Brugge