Modehuis Chanel financiert restauratie abdij van Aubazine

De abdij in de Franse Corrèze huisvestte ooit een weeshuis waar Gabrielle 'Coco' Chanel mogelijk een deel van haar jeugd doorbracht.
09/04/2025 - 15:19
Abdij van Aubazine
Abdij van Aubazine © CC GO69 via Wikimedia Commons

De 12de-eeuwse cisterciënzerabdij van Aubazine is dringend aan renovatie toe om het behoud te garanderen. Op sommige plaatsen dreigt het dak in te storten en vocht bedreigt de funderingen. 

Verrassend genoeg zal modehuis Chanel het grootste deel van de renovatie betalen. Aan de werkzaamheden van meerdere miljoenen euro's wordt dit najaar begonnen. Naar verwachting zullen ze vijf jaar duren. 

Gabrielle 'Coco' Chanel in 1928
Gabrielle 'Coco' Chanel in 1928 © CC via Wikimedia Commons

Erfgoed voor modehuis Chanel

De abdij van Aubazine behoort niet alleen tot het religieuze erfgoed, maar ook tot het erfgoed van modehuis Chanel. Biografieën beweren dat oprichtster Gabrielle 'Coco' Chanel op 12-jarige leeftijd, na de dood van haar moeder in 1895, naar het weeshuis werd gestuurd dat in de abdij was gevestigd en dat ze daar leerde naaien.

Hoewel daar geen materieel bewijs voor is, staat het vast dat Gabrielle Chanel de abdij goed kende, zo vertelt Cyril Lecointe, conservator van de abdij, aan National Catholic Register(externe link).

'Ze kende de abdij zeker heel goed. Toen ze haar tweede huis, Villa La Pausa in Roquebrune-Cap-Martin, bouwde, vroeg ze de architect om typische architectonische elementen van Aubazine te gebruiken.' Zo liet ze de slaapzaaltrap naar de abdijkerk nabouwen in de hal van haar villa, waarbij de karakteristieke hoek getrouw werd behouden. Ze liet ook een kloostergang bouwen, geïnspireerd op de zuilen van de abdij. Chanels sobere en monochrome creaties, wars van elke franje en overdaad, lijken de visuele eenvoud van het kloosterhabijt te weerspiegelen. Volgens sommigen is zelfs het Chanel-logo geïnspireerd op een glas-in-loodraam van de abdij.

Glas-in-loodraam van de abdij van Aubazine dat het logo van Chanel geïnspireerd zou hebben
Glas-in-loodraam van de abdij van Aubazine dat het logo van Chanel geïnspireerd zou hebben © CC MOSSOT via Wikimedia Commons

Van weeshuis tot Melkitische gemeenschap

Het weeshuis waar Gabrielle Chanel mogelijk verbleef, kwam er op vraag van een rijke erfgename die de abdij kocht en de werking van het weeshuis opdroeg aan de Zusters van het Heilig Hart van Maria. Het bleef actief tot in de jaren 1960.

Daarna werden het gebouw en de gronden overgedragen aan een Melkitische zustergemeenschap die de Byzantijnse ritus volgt. Er zijn nog twee zusters, 78 en 92 jaar oud, die de laatste Melkitische zusters in Europa zijn. Ze wonen in een klein klooster in Griekse stijl op ongeveer 100 meter van de abdij, want het historische monument zelf is niet meer bewoonbaar. Daar dwaalt alleen nog een roodharige kat met de toepasselijke naam Chachanel ('Chat Chanel') door de gangen. 'Hij is de baas hier', grapt de conservator van de abdij.

De abdij kan nog tot 1 september 2025 met een gids bezocht worden. Praktische info(externe link)

Bronnen: NCR(externe link) (Engels), bewerking en vertaling Otheo
 

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief

Bij inschrijving op de nieuwsbrief ga je automatisch akkoord met onze gebruiksvoorwaarden.

Nieuws

Isabelle Detavernier (rechts) aan het altaar in de protestantse kerk in Brussel.

De Verenigde Protestantse Kerk van België heeft een primeur te pakken: haar eerste vrouwelijke voorzitter is een feit. Wie is Isabelle Detavernier?

Boeddhistische monniken groeten paus Leo XIV.

De paus herinnerde aan ‘Fratelli tutti’ en verzekerde leiders uit oecumene dat christelijke eenheid een prioriteit is voor hem als bisschop van Rome.

President Zelensky en paus Leo XIV schudden elkaar de hand.

In zijn eerste 2 weken had paus Leo XIV belangrijke diplomatieke contacten: een audiëntie met president Zelensky en met VS-vice-president J.D. Vance.

Paus Leo XIV riep tijdens zijn intronisatie op tot eenheid en liefde, als antwoord op de talloze wonden die haat en geweld veroorzaken.

De regiekamer tijdens een rechtstreeks uitzending.

Cd&v wil dat de VRT ook de komende 5 jaar de erediensten uitzenden op zondagvoormiddag. Daarnaast wil de partij voldoende ruimte voor zingeving.

Te midden van toenemende polarisatie benadrukte paus Leo XIV de nood aan gerechtigheid en spiritualiteit.