Reliek van de heilige Bernadette Soubirous van Lourdes reist in mei door België

De reliekhouder uit Lourdes bevat fragmenten van het lichaam van de heilige. Je kan de reliek in elk bisdom vereren. Ontdek de data en locaties.
15/04/2025 - 15:56
Het reizende reliekschrijn van de heilige Bernadette Soubirous van Lourdes komt in mei 2025 naar België
Het reizende reliekschrijn van de heilige Bernadette Soubirous van Lourdes komt in mei 2025 naar België © lourdes-france.org

Het lichaam van de heilige Bernadette Soubirous ligt niet in Lourdes, maar in Nevers, waar ze na de verschijningen intrad bij de Zusters van Liefde. In het klooster waar ze woonde, is nu het Sanctuaire Sainte-Bernadette Soubirous de Nevers(externe link) gevestigd, waar je haar lichaam kan bezoeken. Handen en gelaat van de heilige zijn afgedekt met een laagje was.

In Lourdes worden in een gouden reliekhouder botfragmenten en haar van de heilige bewaard. Die werden in 1925 van haar lichaam genomen tijdens een derde opgraving ter gelegenheid van haar zaligverklaring. Sinds enkele jaren is in de zogeheten bovenbasiliek in Lourdes een kleine kapel ingericht, waar de reliekschrijn van Bernadette staat. Pelgrims kunnen haar daar dagelijks bezoeken en een kaarsje aansteken.

Speciaal voor de rondgang door allerlei landen is een nieuwe schrijn gemaakt, waarin een ander stukje van haar lichaam bewaard wordt. Dat is het schrijn dat in mei 2025 naar België komt. In elk bisdom zijn er eucharistievieringen, gebedsvieringen, wakes en mogelijkheden tot verering van de reliek.

Wat zijn relieken?

Relieken zijn tastbare overblijfselen van heiligen, zoals botfragmenten, haar of voorwerpen die zij hebben gebruikt. Ze worden door gelovigen vereerd als heilige aandenkens die de aanwezigheid van de heilige – en van het heilige – nabijbrengen.

Al sinds de vroege Kerk (vierde eeuw) worden relieken bewaard in altaren of reliekhouders die vaak rijk versierd zijn. Ze herinneren gelovigen aan het voorbeeld van de heilige en sporen aan tot navolging. Relieken zijn als spirituele souvenirs. Hun verering verbindt mensen niet alleen met de heilige, maar ook met Christus en in het geval van Bernadette met Maria.

Bisdom Hasselt

  • 30 april: Monasterium Onze-Lieve-Vrouw van het Fiat, Opgrimbie-Zutendaal
  • 1 mei: Lourdesgrot Wiemesmeer, Genk-Zutendaal
  • 2 mei: Onze-Lieve-Vrouwebasiliek, Tongeren

Bisdom Brugge

  • 3-6 mei: Basiliek van Onze-Lieve-Vrouw van Dadizele
  • 30 mei - 1 juni: Onze-Lieve-Vrouw van Sint-Jankerk, Poperinge

Aartsbisdom Mechelen-Brussel

  • 7-8 mei: Basiliek van Onze-Lieve-Vrouw van Scherpenheuvel
  • 27-28 mei: Sint-Pieterskerk, Leuven
  • 28-30 mei: Nationale Basiliek van het Heilig Hart, Brussel

Bisdom Gent

  • 9-11 mei: Basiliek van Oostakker

Bisdom Antwerpen

  • 12-15 mei: Onze-Lieve-Vrouwekathedraal, Antwerpen

Lees meer over Bernadette Soubirous (1844 – 1879), haar relieken en over Lourdes(externe link)

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief

Bij inschrijving op de nieuwsbrief ga je automatisch akkoord met onze gebruiksvoorwaarden.

Nieuws

Isabelle Detavernier (rechts) aan het altaar in de protestantse kerk in Brussel.

De Verenigde Protestantse Kerk van België heeft een primeur te pakken: haar eerste vrouwelijke voorzitter is een feit. Wie is Isabelle Detavernier?

Boeddhistische monniken groeten paus Leo XIV.

De paus herinnerde aan ‘Fratelli tutti’ en verzekerde leiders uit oecumene dat christelijke eenheid een prioriteit is voor hem als bisschop van Rome.

President Zelensky en paus Leo XIV schudden elkaar de hand.

In zijn eerste 2 weken had paus Leo XIV belangrijke diplomatieke contacten: een audiëntie met president Zelensky en met VS-vice-president J.D. Vance.

Paus Leo XIV riep tijdens zijn intronisatie op tot eenheid en liefde, als antwoord op de talloze wonden die haat en geweld veroorzaken.

De regiekamer tijdens een rechtstreeks uitzending.

Cd&v wil dat de VRT ook de komende 5 jaar de erediensten uitzenden op zondagvoormiddag. Daarnaast wil de partij voldoende ruimte voor zingeving.

Te midden van toenemende polarisatie benadrukte paus Leo XIV de nood aan gerechtigheid en spiritualiteit.