Daders van seksueel misbruik op kieslijst priesterraad. Aartsbisdom excuseert zich

De priesterraad is een adviesorgaan, waarvoor alle priesters in principe kandidaat zijn. ‘We moeten dit aanpassen’, zegt woordvoerder Geert De Kerpel.
08/05/2024 - 14:58

Net als alle andere priesters van het vicariaat Mechelen en Vlaams-Brabant, onderdeel van het aartsbisdom, ontving Rik Devillé maandag een kieslijst met kandidaten voor de adviesraad. Drie priesters op de lijst zijn daders van seksueel misbruik, zo merkte hij op. Een van hen werd in de jaren 70 voor het gerecht gebracht. Voor de anderen is een dading afgesloten, de laatste nog heel recent, zo liet hij weten aan De Standaard en VRT NWS.

‘Dat is een zeer grote fout en die zullen we rechtzetten’, reageerde woordvoerder Geert De Kerpel meteen. ‘Onze excuses aan alle slachtoffers en aan al wie zich daardoor geschandaliseerd voelt.’ En hij legt uit: ‘Alle priesters zijn in principe kiesgerechtigd en worden automatisch op de kieslijst gezet. Voor de personen in kwestie is een dading afgesloten voor verjaarde feiten en dat is iets tussen slachtoffer en dader. Binnen het bisdom zijn maar enkele mensen daarvan op de hoogte. Hier is de fout gemaakt dat de mensen die die kieslijsten hebben opgesteld de bisschop of de personeelsdienst niet op de hoogte hebben gebracht.’

In een persbericht laat het aartsbisdom ook officieel weten dat het de kwestie ten gronde en structureel wil aanpakken. ‘Het kan niet dat er op de kieslijsten voor de priesterraad namen staan van priesters die voor seksueel misbruik zijn gekend; in dit geval op de lijst van het vicariaat Vlaams-Brabant en Mechelen’, lezen we.

Aartsbisschop Luc Terlinden biedt aan de slachtoffers en allen die zich hierdoor gekwetst voelen zijn excuses aan. Mgr. Terlinden: ‘Dit is een ernstige fout van ons en het spijt me enorm voor de slachtoffers. Ik laat dit grondig onderzoeken en zal passende maatregelen nemen. Mochten er bij de lopende verkiezingen voor de priesterraad van Vlaams-Brabant en Mechelen priesters verkozen worden die zijn gekend zijn bij het aartsbisdom voor misbruik, dan zullen die evident niet kunnen zetelen in de priesterraad.’

Nog volgens het bericht engageert Terlinden zich onverkort verder voor het beleid van nultolerantie voor misbruik in een pastorale context en de toepassing van de vele maatregelen die daartoe de voorbije jaren al zijn genomen.

Nog altijd priester?

Tegenwoordig wordt voor clerici die zich schuldig maken aan seksueel misbruik, meteen aan Rome de laïcisering gevraagd en meestal ook snel verkregen. Dan zijn ze meteen ook geschrapt van de kieslijst. Maar in het verleden gebeurde dit minder vaak (wel werden de taken van dergelijke priesters beperkt). Voor het meest recente geval in deze kwestie ligt de vraag tot laïcisering overigens op dit moment voor bij het Vaticaan.