Horrorfilms zijn een schreeuw om het transcendente, zegt jezuïtische theoloog die zelf fan is

Professor Ryan G. Duns SJ raadt filmproducenten zelfs aan om theologen in te huren, omdat die films nog enger kunnen maken en met veel minder bloed.
01/11/2024 - 16:16
Posterbeeld van 'Insidious: The Last Key', een filmserie die Duns bespreekt in zijn boek 'Theology of Horror'
Posterbeeld van 'Insidious: The Last Key', een filmserie die Duns bespreekt in zijn boek 'Theology of Horror' © Universal Pictures / Sony Pictures Releasing International

'Mijn ouders zijn heiligen,' lacht professor Ryan G. Duns SJ. Vanaf de kerstvakantie 2022 nam hij onderzoeksverlof om bij zijn ouders aan zijn nieuwe boek te kunnen werken: De theologie van horror: de verborgen diepte van populaire films, uitgegeven op 15 oktober 2024 bij Notre Dame Press

'Ik zat op de bank bij mijn ouders en keek horrorfilm na horrorfilm, tot het punt waarop mijn moeder riep: "Als ik nog meer van dat geschreeuw hoor… Het is Kerstmis en ik hoor alleen maar bloedstollend gehuil."'

Elk van de 15 horrorfilms die hij in het boek bespreekt, bevat 'een unieke gebeurtenis die een gelegenheid biedt om over theologische en metafysische fenomenen te praten'. Want volgens de universitair hoofddocent theologie aan de Marquette University in Milwaukee schuilt in al dat geschreeuw en gehuil, een schreeuw om het transcendente. 

Er is een diepe honger naar (transcendente) ervaringen en de over-the-topheid van het spookhuis. Ik denk dat we in een tijd leven waarin we worden geconfronteerd met een crisis van innerlijkheid.

Ryan G. Duns SJ

Universitair hoofddocent theologie aan de Marquette University in Milwaukee

'We leven in een tijdperk waarin het transcendente ondergronds is gedwongen,' stelt hij samen met schrijver Victoria Nelson, 'waar het een vervormde uitlaatklep heeft gevonden buiten de erkende grenzen van religieuze expressie'. In zijn boek onderzoekt hij horrorfilms als een van die 'ondergrondse plaatsen' waarheen we God, het transcendente en het innerlijke hebben verbannen. 

Horrorverhalen willen 'het publiek verontrusten en uitdagen om de aard van de werkelijkheid, onze plaats in de kosmos en de betekenis van het bestaan ​​te onderzoeken en te heroverwegen,' stelt Duns, net wat het Evangelie zelf ook probeert te doen. Het horrorgenre is voor hem daarom een onverwachte gelegenheid tot evangelisatie. 

Als levenslange fan van het genre, gelooft Duns zelfs dat filmmakers 'films veel enger' zouden kunnen maken als ze wat theologischer zouden werken en met veel minder bloed. 

Bespaar op het bloedbudget en huur een goede theoloog in die je wat advies kan geven over wat echt eng is.

Ryan G. Duns SJ

Universitair hoofddocent theologie aan de Marquette University in Milwaukee

Beluister professor Duns over zijn geliefde horrorgenre

Engels, zonder ondertitels.

Nieuws

landkaart met speldjes op landen in Latijns-Amerika

De bisschoppen van Midden-Amerika (Panama, Costa Rica, Honduras, El Salvador en Guatemala) roepen 8 december uit tot dag van gebed voor Nicaragua.

George Sabe, een broeder marist, getuigt dat de situatie erger is dan tijdens de eerste jaren van de burgeroorlog, toen Aleppo voortdurend bestookt werd.

De multiculturele stad Aleppo in het noorden van Syrië ligt weer onder vuur. En andermaal dreigen de christenen er het grootste slachtoffers te worden

Europese voedselhulp voor Gaza via de Organisatie van de Verenigde Naties voor hulpverlening aan Palestijnse vluchtelingen in het Nabije Oosten, UNRWA

Dat vraagt Vatican News op 29 november, al 50 jaar lang de internationale dag van solidariteit voor het Palestijnse volk ingesteld door de VN in 1977.

Tandartsassistente Rit vertrekt voor de 20ste keer op missie met een ziekenhuisschip van Mercy Ships
Video

Een recordaantal Vlamingen werkte dit jaar op de ziekenhuisschepen van Mercy Ships, van operatieverpleegkundige tot kok. Ontdek het verhaal van Rit.

Het vroegere Nicea heet nu İznik en ligt in het noordwesten van Turkije op een goede 100 km ten zuiden van Istanbul, aan het gelijknamige İznik-meer

Ondanks zijn leeftijd en gezondheidsbeperkingen blijft paus Franciscus reisplannen maken. Volgend jaar wil hij naar Turkije voor een groot jubileum.

© Philippe Keulemans

Spiritueel misbruik wordt in het huidige kerkelijk recht alleen beschouwd als verzwarende omstandigheid, niet als afzonderlijk misdrijf.