Eenvoudig en krachtig als de paus - Koen Vlaeminck [standpunt]
28 maart 2014. Guido Marini, pauselijke ceremoniemeester, staat met open mond te kijken. Alles is klaar voor een boeteviering in de Sint-Pieters-basiliek, waar 61 priesters en paus Franciscus de biecht zouden horen van de aanwezige gelovigen. Marini wijst paus Franciscus nog netjes naar de plek waar hij moet gaan zitten om de biecht af te nemen. Maar wat doet de paus? Hij loopt weg, knielt bij een andere biechtstoel, slaat een kruisteken en biecht zélf! De wereld stond even stil. Van een paus verwacht je dat hij anderen hun zonden vergeeft, niet dat hij zelf om vergeving vraagt. Toch?
Dit onverwachte tafereel tekent de stijl van Franciscus. Sinds zijn verkiezing op 13 maart 2013 heeft hij de wereld keer op keer verrast. Een Zuid-Amerikaan als paus, de eerste jezuïet, en een paus die de naam van Franciscus van Assisi kiest, symbool voor eenvoud en bescheidenheid. Velen herinneren zich het moment toen hij voor het eerst verscheen op dat iconische balkon op het Sint-Pietersplein. Geen rode pauselijke schoenen, maar afgedragen orthopedische schoenen. Geen verhoogd platform om hem boven de kardinalen te laten uitstijgen, maar gewoon naast hen. En dan dat slot: ‘Vergeet niet voor mij te bidden.’ Een simpele, maar doordringende boodschap.
Paus Franciscus laat zien dat ware kracht niet ligt in macht of status, maar in de moed om klein te durven zijn en zelf om vergeving te vragen. In een wereld vol trots en ego biedt paus Franciscus een krachtig tegengeluid: eenvoud, mededogen en een diep verlangen om samen op weg te gaan.
Volgende week lees je in je vertrouwde Kerk&Leven een terugblik op het pausbezoek. Maar je kan het ook live volgen via onze website Otheo.
Reageren? Mail naar koen.vlaeminck@otheo.be