Zo reageren lezers op de pausverkiezing van paus Leo XIV. Schrijf zelf een wens.
Wat wens jij paus Leo XIV? Laat het ons weten in onderstaand formulier. Een selectie van de reacties verschijnen later in het overzicht. Lees hieronder de reacties.
Aartsbisschop Luc Terlinden • Ik heb hem een paar keer mogen ontmoeten — een warme, vriendelijke man met een open hart en een scherp verstand. Echt iemand die luistert.Hij is niet alleen iemand met indrukwekkende kennis, maar ook iemand met een diep pastorale ziel. In alles straalt hij de geest van paus Franciscus uit: eenvoud, nabijheid, barmhartigheid. Zijn verkiezing voelt als een natuurlijke voortzetting van de weg die Franciscus is ingeslagen. Prevost is geen breuk, maar een brug. Hij brengt ervaring uit Latijns-Amerika én uit Rome, en hij draagt zichtbaar die wereldkerk in zijn hart. Ik ben hoopvol. Met Leo XIV krijgt de Kerk iemand die luistert, leidt en verbindt."
Arnaud-Join Lambert • De paus van Amerika (Noord en Zuid), met een Franse vader en een Italiaanse moeder. Een Augustijn, dus een spirituele optie en het vervolg van de keuze voor de periferieën, zorg voor de allerarmsten, voor de inheemse bevolking van Peru, diep spiritueel leven voor elkaar en ook samen. Zijn biografie kan hoop geven in een gebroken wereld.
Jongerennetwerk Kamino • Als jongerenorganisatie van de Katholieke Kerk in Vlaanderen riepen we de kardinalen wereldwijd op om te kiezen voor een paus die durft inzetten op vernieuwing, openheid en transparantie. Met Leo XIV als paus hebben we het gevoel dat aan die oproep gehoor is gegeven. Leo XIV staat bekend als een echte bruggenbouwer, dat blijkt ook uit zijn eerste toespraak, waarin hij iedereen aansprak om één volk van vrede te vormen. We reiken graag de hand om samen met de nieuwe paus te bouwen aan de toekomst van de Kerk en daarbij de essentiële werven aan te pakken. Denk daarbij aan het klerikalisme en misbruik, maar ook aan de visie tegenover gender, seksualiteit en andere sociale thema’s. Kardinaal Prevost was een duidelijke vertrouweling van paus Franciscus. We hebben er dan ook sterk vertrouwen in dat hij als nieuwe paus het pad van paus Franciscus verderzet en hopen dat hij zelfs verder durft gaan.
Erik Buys • Een nederige augustijn werd paus. De ontroering van de Amerikaan Robert Prevost toen hij verscheen als de nieuwe paus Leo XIV sprak boekdelen over zijn karakter. Zelden gezien. (godsdienstleerkracht en auteur, via FB)
Willy Bombeek, aanspreekpunt Homoseksualiteit & Geloof • Ik ben blij en ontroerd voor de keuze van de kardinalen van onze nieuwe paus Leo XIV. Paus Leo gaf een mooie boodschap: synodaliteit, luisteren naar de mensen, bruggen bouwen, een pastorale herder, wereldburger, VREDE en VREDE! Hij verwees naar wijlen paus Franciscus. Continuïteit van zijn pastoraal. Ik wens hem veel succes en kracht toe om zijn opdracht te realiseren.’
Pieter Stevens, jongerenpastor Aalst • De vorige Leo (de XIIIde, 1878-1903) was de paus van de encycliek 'Rerum Novarum', van het streven naar sociale rechtvaardigheid in een geïndustrialiseerde wereld, tegen de hegemonie van het kapitaal (cfr. Priester Daens en het ontstaan van het christelijke sociale middenveld). Bovendien was Broeder Leo de leerling en metgezel van Franciscus van Assisi, die radicaal voor een leven in armoede koos. In zijn eerste woorden noemde de nieuwe paus Leo XIV nadrukkelijk de vrede, de dialoog, de aandacht voor de meest kwetsbaren en het synodaal - samen - verder op weg gaan met de Kerk, zoals paus Franciscus het heeft in gang gezet.
Bisschop Patrick Hoogmartens • Hij is een heel spontane gesprekspartner en in die zin zeer toegankelijk. Ik merkte dat toen we over de wereldkerk spraken, hij de Kerk in België ook zeer goed kent. Het eerste gebaar van de nieuwe paus, op het balkon van de Sint-Pietersbasiliek, was een groot verwelkomend handgebaar, en met de glimlach. Hij wenste meteen iedereen de vrede, die de wereld zo nodig heeft. En hij maakte daarna snel de band met de vrede die Christus ons brengt. Hij riep ons sterk op om bruggen te bouwen in een synodale Kerk die dicht staat bij de mens die lijdt. Dat deed mij meteen denken aan paus Franciscus, ik ben blij dat de nieuwe paus de ingeslagen weg wil verderzetten.
Paus Leo XIV kent de wereldkerk. Hij heeft veel troeven, zowel op pastoraal als beleidsvlak. Hij heeft ervaring in zijn Augustijner orde, als bisschop in Peru, en in Rome.
Leo XIV is een verrassende en opvallende naamkeuze. Het is een signaal dat hij in de lijn wilt gaan van de grote paus Leo XIII, die een zeer sociale paus was, onder andere de auteur van het bekende Rerum Novarum.
Saskia Van den Kieboom, pastoraal werkster Antwerpen • Op het eerste gezicht ben ik heel blij en hoopvol. Zijn eerste woorden waren gewijd aan vrede het bruggen bouwen naar alle mensen op aarde. Daar word ik heel blij van!
Gerben Zweers, Nederlandse augustijn • Robert Prevost, 12 jaar generaal overste van de Orde van Sint Augustinus die gekozen wordt tot paus. Het heeft mij diep ontroerd. Er valt heel wat over hem te lezen, maar een ding dat mij als augustijn het meest raakt, is dat hij als kardinaal weliswaar in zijn eigen appartement woonde maar zo veel als kon de mis vierde, de getijden bad en de maaltijd genoot in het klooster van de augustijnen vlak tegenover de colonnade van de Sint Pieter. Dat betekent dat de gemeenschap van broeders hem voedde en dat hij die zocht. Augustinus was een gemeenschapsmens en ook zijn kerkbeeld werd daardoor bepaald. ‘
Karmelieten Brugge • Met vreugde en dankbaarheid begroeten wij, als Karmelbroeders, de verkiezing van onze nieuwe paus, de Amerikaan Leo XIV. Kardinaal Robert Prevost kiest als pausnaam "Leo XIV". Voor velen is dat verrassend, maar de naam circuleerde al tijdens het pre-conclaaf. Het is een verwijzing naar Leo XIII (1879-1901), de paus van Rerum Novarum, vader van de sociale leer van de Kerk die ook wel de 'arbeiderspaus' genoemd werd. Zijn bisschoppelijke motto is ‘In Illo uno unum’ - woorden uitgesproken door de heilige Augustinus in een preek op Psalm 127 om uit te leggen dat "hoewel wij christenen veel zijn, in de ene Christus zijn we één.” Met hoop en vertrouwen zien wij uit naar de vruchten van zijn dienstwerk.
Filip Noël, norbertijn verbonden met Averbode en Parkabdij • ‘Ik vind het krachtig dat het opnieuw een religieus is die tot paus is verkozen. Daarmee is de verderzetting van het synodale proces verzekerd. Religieuzen zijn het immers gewoon om synodaal te werken in hun spreken met en luisteren naar elkaar. In zijn prille optreden heeft paus Leo zijn augustijnse roots bovendien niet geloochend. De oproep tot een conflictloze situatie is typisch augustijns en was duidelijk hoorbaar in zijn vredeswoorden. En ook een bekende zin van Augustinus klonk in zijn openingstoespraak: ‘Voor u ben ik bisschop, met u christen’. Tot slot kwam de mariale devotie meteen aan bod.’
Marc Geeraerts • Ik wens de Paus een mooi pontificaat. Sterkte, moed en de kracht van de H.Geest om zijn zware taak op te nemen. Ik wens hem steun van zijn kardinalen, en van alle gelovigen. Ik wens hem de steun van het gebed. Ik hoop dat de H.Vader het mooie werk en de mooie weg van eenvoud van Paus Franciscus zaliger zal kunnen verder zetten en verder uitbouwen. Ik wens hem Gods zegen en nabijheid elk moment. Dankbaar om zijn verkiezing, bid ik voor de Paus. De voorbije dagen heb ik het conclaaf en alle nieuws omtrent kunnen volgen dankzij Otheo, en wat ik gelezen heb over hem sprak mij dadelijk aan zodat hij één van mijn grootste favorieten werd voor het pausschap. Ikzelf werd ontroerd toen ik hem op het balkon van St.Pieter zag verschijnen en kon zien hoe geëmotioneerd onze H.Vader was , aangedaan door zijn verkiezing tot 267ste Paus van onze Kerk. Ik ben door zijn eerste boodschap aangegrepen en ben zeer hoopvol. Dank !.
Lieve Duponcheel• Proficiat, lieve Leo XIV. Wil u aub de zending ter harte nemen. Laat uw voorganger een leidsman zijn. Het was leuk dat u in de eerste toespraak ook de Peruaanse tijd niet vergat en de mensen even in het Spaans toesprak. Ook samen naar God gaan , met onze moeder Maria ligt mij nauw aan het hart.
Bets Loeffen van den Oetelaar • Met Paus Leo XlV kunnen we het Heilig jaar voortzetten als “Pelgrims met veel vertrouwen”.
Stijn Ghyselinck • In onzekere tijden als deze, wanneer het geloof voor vele mensen een onontbeerlijke houvast vormt, wens ik paus Leo XIV de capaciteit toe om een herder voor de wereldbevolking te worden, hopende dat hij de nederigheid van de augustijnen weet over te brengen bij de mensen.
Roger Vannes • Dat hij vervult mag worden door de Heilige Geest,dat een waardige vervanger van Petrus mag zijn door eenheid,eenvoud,en structuren ontwikkeld om de kardinalen een goede evangelisatie te laten verkondigen met de nadruk voor Vrede en rechtvaardigheid ook voor de allerarmsten onder ons in gedachte dat wens ik hem
Gerd Mertens • Een man met een grote uitstraling en invoelingsvermogen die voluit gaat voor Jezus’ houding ten aanzien van uitgestotenen op allerlei gebied: armen, oorlogsslachtoffers, mensen die het geloof en het geloof en de liefde doorheen hun levensomstandigheden verloren zijn! Een man die de grootsprekers en narcistische wereldleiders tot andere inzichten kan brengen! Tenslotte zoals Paus Franciscus een paus met een groot hart voor het volk waar ook ter wereld en blijft hameren op vrede en ontwapening.
Arlette Olislaeger • Heel gelukkig met deze nieuwe Paus die in de voetstappen zal blijven gaan van onze geliefde overleden Paus Franciscus.
Godelieve Gommeren (Foyer de Charité - Bonheiden) • In gebed verbonden met paus Leo XIV en dankbaar voor zijn jawoord aan Gods Geest wensen wij hem een vruchtbaar pontificaat waarin vele mensen het Licht van Christus ontdekken.
Guido Naessens • Grote vreugde met de hoop dat hij de visie van Franciscus verder invult maar vooral dat hij ook iets zal betekenen voor ons geseculariseerd Vlaanderen, zodanig dat ons geloof weer aanvaardbaar wordt en met erkentelijkheid wordt bejegend. Dat hij vooral een inspiratiebron mag zijn voor ons geloof bij de jeugd, in de katholieke scholen en jeugdbewegingen.
Bisschop Johan Bonny • ‘Ik ben tevreden en dankbaar. Hij is een rustige en luisterende niet de grote, charismatische figuur die allerlei ideeën zal lanceren, maar wel iemand die luistert, zich inleeft, relativeert, maar de zaken ernstig neemt.’
Leo De Weerdt, jezuïet en gevangenisaalmoezenier • ‘Het stemt me hoopvol dat onze nieuwe paus de naam Leo XIV draagt — als een belofte van voortzetting, misschien zelfs van vernieuwing? Want geloof is nooit slechts een private overtuiging, verstopt in de binnenkamer van het hart. Katholiek zijn betekent niet dat men triomferend met het kruisbeeld moet zwaaien, alsof het een wapen is tegen wie anders denkt. Maar het houdt evenmin in dat we de Gekruisigde verbergen, zijn uitgestrekte armen laten zakken om minder aanstoot te geven, of zijn lijden verdoven tot een esthetisch symbool. Met Leo XIV zal er een frisse wind verder waaien in de kerkelijke rangen. In de dialoog met wereldlijke regeringen zal de diplomatie, gestoeld op sociale rechtvaardigheid en vrede, hopelijk meer dan ooit een sleutelrol spelen. In dit Jubeljaar een hoopvol teken aan de horizon.
Felix Van Meerbergen, pastoor in Diest • ‘Ik ben gelukkig. Ik had gehoopt op de naam Leo de veertiende. je weet Rerum Novarum de encycliek die mijn roeping deed ontluiken. ik ben ook blij voor onze broeders de Augustijnen. Vorig jaar kwamen de Augustijnen bij ons …en nu wordt een Augustijn onze paus… Ik ben gelukkig. (via FB)’
Bart Paepen, pastoor kathedraal Antwerpen • ‘Ik ben blij dat paus Leo bij zijn aantreden heeft gekozen om vrede centraal te zetten. Wat mij ook is opgevallen: de genegenheid voor zijn bisdom in Peru. Je voelt dat deze man een herder is. Ik kijk al uit naar zijn eerste officiële tekst.’
Griet Wouters, ziekenhuispastor Geel • Tot ziens Franciscus, welkom Leo, als broeder in zijn spoor verkozen door gelijken, gaat hij ons allen voor. Hoopvol zien we samen, zijn daden tegemoet de juiste toon werd al gezet met zijn eerste vredesgroet. Laat maar mooitjes, als je voorganger, de kwetsbare zoekende mens het middelpunt van de Kerk zijn, dat is mijn diepste wens. Een Kerk vol liefde en erbarmen, verbinding en respect voor lijdenden en armen, met welke tongval ook gebekt. Vervul je opdracht met vertrouwen, met onze Heer als toeverlaat Hij stuurt vast hulp op je pad, vooral als het wat minder gaat.
Paul Dewitte • Ik hoop dat er nu eindelijk een paus komt die het onderscheid durft te maken tussen eenheid en verscheidenheid. De erkenning van de verscheidenheid is de bron voor ware eenheid en het is de ontkenning van die verscheidenheid die de ware eenheid onmogelijk maakt.
Willy Strobbe • Ik ben nu 82 jaar oud, ben jaren godsdienstleraar geweest en zinbegeleider voor jongeren in de abdij van Averbode. Ik hoop dat deze paus model zal staan voor de vele jongeren die op zoek zijn naar zin in dit leven.
Luc Blomme• Hopen op een paus...die de nederigheid niet predikt vanop een gouden troon, die niemand laat knielen om zijn ring te kussen, die zich ongemakkelijk voelt midden de waanzinnige luxe van Castel Gandolfo, die de dweperige buigingen van zijn Vaticaanse hovelingen weglacht. Hopen op een paus… met een eenvoudig hart, en die het hart van mensen kan raken. open op een paus...die zoals de vissers aan het meer op een prille morgen uitkijkt naar een nieuwe dageraad. Een frisse lentewind die het smeulende houtskoolvuur opnieuw doet gloeien.
Dominiek Warlop • Mag Paus Leo XIV een bruggenbouwer zijn in een zeer erg moeilijke wereld . Mijn Grootste wens en hoop is op vrede brengen in de wereld waar oorlog, geweld is zoals in Oekraïne, Gaza, ook in Congo.
Eric Van Wanzeele •Ik wens hem veel genade en goede moed om het spoor te volgen waarin hij meent ons te moeten leiden en voorgaan ?
Els Van Gaveren • Proficiat aan Paus Leo XIV. Ik wens hem een krachtig Pontificaat toe onder de leiding van de H. Geest en op voorspraak van Maria.
Jozef Lapauw, cicm, scheutist • Ik bid dat hij een goede herder mag zijn naar het hart van Jezus. Ik wens hem veel wijsheid en kracht vanuit zijn diepe verbondenheid met de Heer. Dat hij zichzelf mag zijn als geestelijke leider en verder kan bouwen op wat Paus Franciscus heeft bijgedragen aan de Kerk ten dienste van het welzijn van allen voor een betere wereld en de komst van het Rijk Gods.